Woody Allen zase vraždí v Anglii

Hollywood Reporter, Hej
18. 7. 2006 10:00
Los Angeles - Po Match Pointu přichází Woody Allen s  komedií Scoop. Ingredience zůstávají: stará dobrá Anglie, vražda a Scarlett Johanssonová. Uvnitř: TRAILER

Úspěšný Match Point znamenal v Allenově filmografii předěl nejen tím, že v něm Allen vyrazil mimo oblíbený Manhattan, ale i novým, skrytěji sarkastickým přístupem.

V Anglii vznikl i Scoop, který 28. července vstupuje do amerických kin. Na plátno se vněm vrací kromě Scarlett Johanssonové, Hugha Jackmana a Iana McShanea i sám Woody Allen - v roli třetiřadého kouzelníka Splendiniho alias Sida Watermana z Brooklynu.

Ten při londýnském představení vyvolá z publika mladou americkou studentku žurnalistiky Sondru Pranskyovou v podání Johanssonové, aby ji umístil do svého "dematerializátoru".

K jejímu úžasu se dívce po zavření dveří zjeví duch zesnulého novináře Joe Strombela (McShane), jenž dostal při cestě na věčnost horký tip od spolupasažéra.

Ze záhrobí se pak rozhodne na tomhle případu pracovat a jako vhodné spolupracovníky si pochopitelně vybere právě Sondru a Splendiniho alias Sida.

Metafyzické setkání vysílá Sondru a Sida do londýnských ulic i na anglický venkov, kde pátrají  po "tarotovém vrahovi". Tím by podle Joeova tipu mohl být britský aristokrat Peter Lyman (Jackman).

Woody Allen si při jejich detektivní výpravě s pomocí kameramana Remi Adefarasina opět romantizuje Londýn a celou zemi stejně jako kdysi svůj Manhattan - a podobně jako v Match Pointu. I ve Scoopu je jeho Anglie ideální, plná rozkošných interiérů a vlídných exteriérů, zahrad a parků, kde zní klasická hudba.

Dočkáme se také oblíbených Allenových stereotypů: Sondra je chytrá, ale excentrická americká blondýna, která rychle podlehne šarmu své kořisti. Sid je starý mluvka plný otřelých frází. Peter září leskem vyšší třídy - s trochou té temnoty prosvítající pod uhlazeným zevnějškem.

Scoop
Scoop | Foto: Aktuálně.cz

A tým ve složení Johanssonová Allen je neskutečně špatný. Jejich pátrání je zavede až k Peterově aktovce. Ano, masoví vrazi vždycky nechávají hlavní důkazy ve svých aktovkách. Nakonec ti dva najdou své důkazy na přece jen obvyklejších místech.

Scoop letí v rychlém tempu šestadevadesáti minut, ale Hollywood Reporter připomíná, že si nelze nevšimnout, že Allen tu místy recykluje své staré filmy.

S fascinací nadpřirozenem jako v Purpurové růži z Káhiry či v Prokletí žlutozeleného škorpiona, se špinavým světem showbusinessu jako ve snímku Danny Rose z Broadwaye či s tajuplnými vraždami jako v Tajemná vražda na Manhattanu.

Není na tom nic špatného, ale tyhle věci jsou přece jen často ostřejší a vtipnější napoprvé, dodává magazín.

Do českých kin Scoop uvede 14. prosince Bioscop pod názvem Sólokapr.

 

Právě se děje

Další zprávy