Nejlepší byl Coppola, tvrdí Garcia

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 7. 2006 18:00
Karlovy Vary - Hollywoodský herec Andy Garcia vyprávěl na karlovarském festivalu o svých filmech, Kubě i tamním rumu.

O Ostrově svobody mluvil herec očividně nejraději a o svém režijním debutu Ztracené město ještě radši. Film, který se dnes večer ve Varech představí v evropské premiéře, Garcia režíroval, zahrál si v něm hlavní roli, koprodukoval ho a složil k němu hudbu.   

Ztracené město vypráví příběh dobře postavené rodiny, která se na Kubě v 50. letech kvůli revoluční angažovanosti svého syna dostává do potíží. Garcia se ale vyhýbá označení politický film: "Tento film je založený na historických skutečnostech. Ale chtěl jsem jím především vzdát poctu kubánské kultuře a hudbě. Motivací nebylo vyprávět politickou story, ale velký příběh jedné rodiny," řekl na tiskové konferenci.

Přesto nakonec došlo na politiku: "Všeobecně je pořád ještě málo informací o Kubě a jejím režimu. Mnoho lidí stále neví, že se tam porušují lidská práva. Lidé tam trpí, čím dřív to skončí, tím líp," vyjádřil se Garcia zcela jednoznačně.

Dotazům na současnou americkou politiku se vyhnul, když na otázku o svém vztahu k prezidentu Bushovi opáčil, že v jeho filmu Bush nehraje a proto se k němu vyjadřovat nebude. Spojeným státům ale adresoval poklonu: "V USA jsem našel stoprocentní svobodu. Ta země mi dala možnost jít za svým snem."

Na Ztraceném městu prý začal pracovat v roce 1990. "Podvědomě jsem ale ten film v sobě nosil od té doby, kdy jsem Kubu opustil," říká Garcia, který z ostrova odjel v roce 1961 jako pětiletý. Jeho rodina přesídlila do USA, kde Garciu proslavily takové filmy jako byl Černý déšť, Hrdina proti své vůli, Kmotr, Když muž miluje ženu či Dannyho parťáci. Od začátku prý ale nechtěl ve filmu jen hrát, ale také ho režírovat.

Ostatně pracoval s řadou slavných režisérů: "Všichni mě velmi ovlivnili. Snažil jsem se jejich zkušenosti využít jako školení. Když mám jmenovat jen jedno jméno, tak by to určitě byl Francis Ford Coppola," řekl Garcia o režisérovi, se kterým natočil slavného Kmotra.

Ztracené město
Ztracené město | Foto: IFF KV

Garcia by podle svých slov chtěl v režii pokračovat, nejspíš se spolupracovníky, kteří ho doprovázejí i na festivalu, s charismatickým izraleským kameramanem Nimrodem Getterem a polským výtvarníkem Waldemarem Kalinowskim. "Jsme taková mezinárodní koprodukce," smál se Garcia.

Novináři nedokázali Garciu rozhodit, přešel otázku na českou kinematografii - prý ji moc nezná, i když Miloše Formana si považuje a "jeho Přelet nad kukaččím hnízdem je jeden z nejlepších filmů vůbec" - vypořádal se s potížemi s tlumočením i nejtrapnějším výstupem tiskovky, kdy mu postarší pán vyprávěl historku o tom, jak českoslovenští letci zachraňovali Kubu.

A jak je to s tím kubánským rumem? Ano, Andy Garcia má kubánský rum rád. A kubánské doutníky i kubánskou hudbu jakbysmet.


 

 

Právě se děje

Další zprávy