Klára Issová se zamilovala na Ještědu

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 6. 2006 12:00
Praha - Režisér Samotářů a Šeptej David Ondříček natočil ve výšce 950 metrů nad mořem lovestory Grandhotel. Uvnitř: FOTOGALERIE

Natáčela se totiž ve slavném hotelu-vysílači na Ještědu, vloni v létě a na podzim. A všechno prý komplikovalo nestálé počasí. "Ve většině záběrů je slunce, mraky a sem tam nějaký herec," shrnuje Ondříček, jak bude vypadat jeho film natočený ve formátu Cinemascope.

Hlavním hrdinou je jistý Fleischman, hotelový údržbář, který touží ulétnout; z Liberce i  ze života, který se mu vůbec nedaří. "Je to třicetiletý panic, introvert a amatérský meteorolog," charakterizuje svou roli Marek Taclík, který se objevil už v  Ondříčkově filmu Jedna ruka netleská.

Dařit se Fleischmanovi začne až ve chvíli, kdy potká pokojskou Ilju v podání Kláry Issové. Jejich lásce ale brání překážka, respektive arogantní číšník Patka alias  Jaroslav Plesl, pro kterého byla role v Grandhotelu první filmovou zkušeností.

David Ondříček s představitelem Patky Jaroslavem Pleslem
David Ondříček s představitelem Patky Jaroslavem Pleslem | Foto: Aktuálně.cz

"První den byl nejtěžší," vypráví Plesl. "Nevěděl jsem, co se po mně bude chtít, jaký bude David režisér, musel jsem si zvyknout na nedivadelní herectví. Tak jsem počítal ten materiál, co kazím, a postupně jsem si zvykal."

Jeho postava je prý povrchní frajírek a zlodějíček, který prodává Happy life, byl zavřený a říká, že byl v Americe, i když nikde nebyl. "Společnou máme snad jen tu patku, lásku k autům a Kláře Issové," komentuje Patku Plesl.

Issová zase shrnuje své veskrze pozitivní dojmy z natáčení: "Hodně jsme zkoušeli, probírali se tím scénářem a postavami, bylo to příjemné, moc mě to bavilo,  a příjemná byla i atmosféra na natáčení." Ondříček i herci svorně mluví dokonce  o magické atmosféře.

Štáb a herci bydleli v době natáčení ve výšce 950 metrů nad mořem, rozpočet filmu činí 37 milionů. Po šestapadesáti dnech natáčení následovalo 35 týdnů střihu. Hudbu i tentokrát složil Jan P. Muchow, s kterým Ondříček spolupracoval na všech předchozích filmech.

Jaroslav Plesl jako arogantní číšník Patka na parkovišti hotelu Ještěd
Jaroslav Plesl jako arogantní číšník Patka na parkovišti hotelu Ještěd | Foto: Aktuálně.cz

Nováčkem v týmu byl spisovatel Jaroslav Rudiš. Při práci na scénáři prý čerpal z dvouleté praxe nočního portýra v jednom libereckém hotelu. Podle něj je Grandhotel o nemožnosti se odstřihnout od kořenů. Ondříček přidává další téma: "Ten film je o lásce a touze splnit si své sny."

"Chci dělat film, na jaký bych se sám rád podíval," dodává Ondříček. "Nepřemýšlím o tom, co se ode mě očekává či neočekává. Ale od svých předchozích snímků jsem se Grandhotelem odstřihl. Je úplně jiný."

Míří přitom vysoko - svůj film by prý zařadil nejblíže ke Gedeonovu Návratu idiota. "Vůbec by mi nevadilo, kdyby mě s ním srovnávali," dodává sebevědomě.

Režisér David Ondříček s Klárou Issovou a Markem Taclíkem
Režisér David Ondříček s Klárou Issovou a Markem Taclíkem | Foto: Aktuálně.cz

Grandhotel  charakterizuje jako extrémně komorní metaforický příběh a stěžuje si, že na film nedostal víc peněz od grantové komise, což přisuzuje tomu, že se komisi nelíbil nápad natáčet na Ještědu.

Premiéru bude mít Grandhotel pochopitelně v Liberci na začátku října; pražská by měla následovat 11. října. Ondříček si věří i co se týče návštěvnosti.

Grandhotel tak vyrazí do kin ve 35 kopiích. Srovnatelné množství měli třeba Účastníci zájezdu a Rafťáci. Na podzim je načasováno i vydání knižní podoby Grandhotelu z pera Jaroslava Rudiše.

Webové stránky filmu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy