V Cannes začal tradiční slet slavných

ČTK, kul
17. 5. 2006 23:00
Paříž - Před plejádou hvězd začal v úterý v jihofrancouzském letovisku největší filmový festival světa. Na konci ti nejlepší pozvednou Zlaté palmy.

Devětapadesátý ročník prohlásil za zahájený hollywoodský veterán Sidney Poitier. Po slavnostním startu následovala světová premiéra filmového zpracování bestselleru Šifra mistra Leonarda.

Film byl promítán mimo soutěž, která začíná ve čtvrtek. O Zlatou palmu se uchází dvacítka filmů včetně děl předních režisérů Pedra Almodóvara, Nanniho Morettiho nebo Sofie Coppolové.

Česká republika není v soutěžních sekcích festivalu zastoupena a zúčastní se jen jeho obchodní části - světového filmového trhu.

Zahájení konferoval francouzský herec Vincent Cassel, který vzdal čest své zemi jako zemi otevřené světové kultuře a řekl, že "není náhoda, že největší filmový festival na světě se koná právě ve sladké Francii".

Ve festivalové porotě, která byla vzápětí představena, je i Casselova manželka Monica Bellucciová. Mezi členy poroty je i britská herečka Helena Bonhamová Carterová, předsedou je čínský režisér Wong Kar Wai.

Ve zcela zaplněném festivalovém paláci byl také celý hlavní štáb filmové Šifry mistra Leonarda, počínaje režisérem Ronem Howardem a herci Tomem Hanksem a Audrey Tautouovou.

Na tento film byla také včera v Cannes soustředěna hlavní pozornost. Jeho tvůrci se už dopoledne na tiskové konferenci snažili otupit ostří kritiky, jež se už na film snesla z řad novinářů i z řad katolické církve.

Howard a Hanks se bránili poukazem na to, že jde o film pro zábavu, ne o nějaké teologické dílo. Britský herec Ian McKellen, který ve snímku rovněž hraje, se poněkud kontroverzně snažil diskusi odlehčit poznámkou, že církev, která má problémy s homosexualitou, by mohla film brát jako "absolutní důkaz, že Kristus nebyl homosexuál".

Světová katolická asociace pro hromadné sdělovací prostředky SIGNIS uvedla, že jde o "mnoho povyku pro nic".  "Toho filmu se nikdo nemusí obávat. Román se pokouší přesvědčit čtenáře na základě pochybných hypotéz a nesmyslných teorií, zatímco film chce spíše každého potěšit a příliš nerozzlobit," soudí SIGNIS.

Ne všichni byli takto shovívaví - na protest proti promítání filmu zahájila včera v poledne před festivalovým palácem v Cannes dvanáctihodinovou modlitbu jedna britská řádová sestra.

Festival potrvá do 28. května. Mezi řadou akcí, jež ho budou doprovázet, je i čtvrteční povýšení Potiera do hodnosti komandéra francouzského Řádu umění a literatury. 

 

Právě se děje

Další zprávy