Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

Jak předcházet problémům při platbě na internetu

Komerční sdělení
10. 10. 2011 13:35
Jak předcházet problémům při platbě na internetu

Obliba plateb nákupů uskutečněných na internetu kartou stále roste, přestože existuje i možnost zneužití. Jak tedy platit bezpečně?

Tuzemští internetoví prodejci v loňském roce vydělali rekordních 33 miliard korun. Vyplývá to z odhadů Asociace pro elektronickou komerci. Celkem 3,9 miliard přitom zákazníci zaplatili prostřednictvím karet. Jak je patrné, tento způsob platby u nás stále není příliš rozšířený. Lidé se především bojí toho, že by vyplněné identifikační údaje karty mohly být zneužity, a to jak internetovými hackery, tak samotnými obchodníky. To potvrzuje i srovnání s dalšími evropskými zeměmi, kde se Česká republika v rámci podílu objemu internetových transakcí na celkovém objemu plateb kartou umístila až za Rakouskem, Bulharskem, Maďarskem, Rumunskem nebo Slovinskem. Je tento strach oprávněný?

Podle průzkumů lidé stále upřednostňují při úhradách za internetový nákup formu dobírky. Druhou, stále oblíbenou platbou, je možnost zaplatit požadovanou částku převodem z účtu. „Je to bezpečné, ale na druhou stranu je nutné si uvědomit, že se jedná o nejpomalejší metodu, protože jen banka má na vypořádání transakce jeden kalendářní den plus další čas na zpracování platby na straně obchodníka," dodává Jana Opršalová, výkonná manažerka segmentu Platební komfort ČSOB. Z tohoto důvodu se stává nejefektivnější metodou platba kartou. Pokud se nakupující rozhodne pro tento způsob, stačí dodržet jednoduchá pravidla bezpečného zacházení. Nesmí nikomu sdělovat PIN, číslo karty, datum expirace a CVV2 kód. Pak bude karta „téměř" nezneužitelná.

Nedávno jsem chtěla zaplatit kartou v restauraci, ale obsluha měla bohužel problém s ovládáním terminálu, a tak si mé číslo karty opsala. Samozřejmě jsem si ihned uvědomila, že tím dávám šanci využít moje číslo karty k podvodné činnosti, a proto jsem se rozhodla, že ji musím proti takovým situacím zabezpečit," - líčí své zkušenosti paní Irena Novotná.

Dobrou zprávou je, že existují dva zaručené způsoby, jak se možnosti zneužití vyhnout. První z nich je zablokování karty pro internetové platby. To ovšem lidem zabraňuje provádět nejen veškeré online nákupy, ale například i zamluvit si hotel v zahraničí. Druhým způsobem je využít zvýšené úrovně zabezpečení karet prostřednictvím SMS hesla, tzv. 3D Secure. Jde o dosud nejúčinnější formu ochrany a v její prospěch hovoří i skutečnost, že internetové obchody v zájmu ochrany svých zákazníků a zlepšení své důvěryhodnosti ji stále častěji sami využívají.

Výhoda spočívá především v tom, že je platba chráněná jak při zadávání transakce, tak při zpracování dat    o platbě. Údaje o kartě nezíská přímo prodejce, ale rovnou putují do banky. Ta následně informuje obchodníka o uskutečněné bankovní transakci. Důležité také je, aby banka klienta tento systém podporovala. Letos v září ho zcela zdarma zavedla ČSOB a ERA od Poštovní spořitelny.

O službu 3D Secure projevili naši klienti enormní zájem. Za necelé dva týdny ji začalo využívat na 25 tisíc klientů," dodává Jana Opršalová. Díky této jedinečné metodě se již nakupující na internetu nemusí bát, že při platbě přijdou o své peníze. Největší výhodou pro klienty je, že po aktivaci dostanou zákazníci banky zdarma do svého mobilu SMS zprávu s potvrzujícím kódem. Tím je zaručeno, že o veškerých platbách budou rozhodovat jen oni sami, a tím pádem bude jejich online utrácení maximálně bezpečné.

 

Právě se děje

Další zprávy