Velký bratr v nové podobě: Vězňům budou všity čipy

Roman Gazdík
17. 1. 2008 10:26
Ochránci lidských práv v Británii protestují
Ruka před zavedením čipu RFID...
Ruka před zavedením čipu RFID... | Foto: Wikipedia

Londýn - Velká Británie se mění ve Velkého Bratra. Ostrovní království vede na poli sledování občanů na veřejných místech. Podle průzkumu z roku 2006 považuje svou zemi za "dohlížecí společnost" 79 procent Britů, 51 procentům se tento trend nelíbí.

V Británii se nachází více než 4 miliony kamer, tedy jedna na 14 občanů. Pokud vyjdete na ulici, jste v průměru zaznamenáni 300krát za den.

Nyní podle listu Independent plánují úřady uskutečnit další krok směrem do "čipové totality".

Nová technologie dozoru: špiočip

Britská vláda přichází s projektem sledování delikventů skrze satelitní technologie a podkožní čipy. Chce tak nahradit současné identifikační náramky.

"Přemýšlíme o využití této technologie již několik let, protože je to rozumné řešení problémů, kterým v této oblasti čelíme," prozradil britskému listu nejmenovaný člen vlády.

Čip technologie RFID alias "špiočip", jak se mu už v Británii také říká, se používá běžně například místo čárových kódů na zboží v obchodech nebo v nemocnicích. Pilotní projekt spojený s péčí o pacienty pomocí RFID spustila ve spolupráci s firmou IBM i pražská nemocnice v Motole.

...a po něm
...a po něm | Foto: Wikipedia

Špiočip má být britským vězňům implantován do ramene a skládá se ze skleněné kapsle, samotného čipu, měděné antény a zařízení, které začne vysílat data, až k tomu bude zvenčí vyzváno.

17 000 na monitorech, 80 000 ve vězení

V Británii je dnes 17 000 lidí odsouzených i propuštěných na kauci, kteří jsou 24 hodin denně sledováni pomocí identifikačních náramků připevněných k tělu.

Ročně však téměř 2000 pozorovaných, tedy přibližně osm procent, sledování uniká, protože dokáží s čidly manipulovat nebo se náramku zbavit. A právě tomu by měly špiočipy podle vlády zabránit.

Problémy britského vězeňského systému jsou však obecnějšího rázu

Satelitním sledováním britské úřady ulevují věznicím, které praskají ve švech. Ostrovní stát má dnes na hlavu nejvíce vězňů z celé západní Evropy a stojí ho to hodně peněz.

Technologie RFID
Autor fotografie: rfid-weblog.com

Technologie RFID

Před deseti lety bylo v britských věznicích 60 tisíc lidí, nyní je to o dvacet tisíc více.

Během šesti let by měly být za 3,8 miliardy liber (130 miliard korun) vybudovány vězeňské kapacity pro dalších 20 000 vězňů.

Bypass zdravého rozumu

Jak se ale dalo čekat, projekt špiočipů se vůbec nelíbí sociálním kurátorům a zástupcům lidskoprávních organizací.

"Pokud ministerstvo vnitra nechápe, proč je implantování čipu horší než bezpečnostní náramek, nepotřebuje právníka zabývajícího se lidskými právy, potřebuje bypass zdravého rozumu," komentoval pro Independent návrh Shami Chakrabarti, ředitel organizace Liberty.

"Zacházet s lidmi jako s kusy masa, mi nepřipadá jako vylepšení systému," souhlasí ředitel národní asociace sociálních kurátorů Harry Fletcher.

Debata o využívání špiočipů ke sledování delikventů se vede v Británii již delší dobu. Před rokem a půl přišel s obdobným návrhem předseda Asociace šéfů policejních oddělení Ken Jones. Netýkal se ale vězňů, nýbrž pedofilů a sexuálních deviantů.

Pomocí technologie GPS a špiočipů by byli sexuální delikventi v reálném čase lokalizováni a mohlo by jim být zabráněno v přístupu do rizikových objektů, jako jsou základní školy.

Technologie RFID se používá také při vybírání mýtného
Technologie RFID se používá také při vybírání mýtného | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Dobrovolní "čipaři"

Podle britského Economistu jsou už nyní špiočipy implantovány VIP zákazníkům v některých barcelonských a rotterdamských klubech. "Čipaři" jsou pak pouštěni do veřejnosti nepřístupných místností a účty za drinky jsou jim automaticky odečítány z předplaceného konta.

Osmnácti svým zaměstnancům implantoval špiočipy před čtyřmi lety také úřad mexického generálního prokurátora. Cílem bylo monitorovat vstup do místnosti se zabezpečenými daty. RFID čipy se používají i ve věznicích v USA, kde jsou pomocí nich monitorovány pohyby členů gangů.

Výrobky hlavního světového výrobce špiočipů, americké společnosti VeriChip Corp, v současnosti nosí na celém světě podle informací Independentu 2000 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy