Vzduchoplavci přeletěli v balónu nad Tatrami

Vzduchoplavci přeletěli v balónu nad Tatrami
Den D je tady. Na start balónu je nutné vybrat klidné místo v závětří.
U vesničky Podwilk v Polsku začínáme vybalovat.
Kolega Juro Brezan provádí hořákovou zkoušku.
Přeci jenom trochu foukalo - postavení balónů nebylo jednoduché.
Foto: Chadbalon
Aktuálně.cz Aktuálně.cz
8. 3. 2012 11:20

Přeletu Vysokých a Nízkých Tater na Slovensku se účastnily dva horkovzdušné balóny českého pilota Michala Kubáta s manželkou Petrou - navigátorkou v koši balónu OK 3008, typ Cameron C80 - a slovenského pilota Juraje Brezana, který letěl s balónem OM 8008, typ Kubíček BB34.

Podle podaného letového plánu jsme měli startovat dopoledne 6. března 2012, ten jsme však museli zrušit kvůli silnému větru nad Tatrami přesahujícímu rychlost 100km/hod. Během odpoledních hodin se měl tento silný vítr zklidňovat, tak jsme podali nový letový plán na odpoledne téhož dne. Oba balóny pak společně odstartovaly ve 14:05 v blízkosti polské vesničky Podwikl - 22 km severně od hranice se Slovenskem. Po 30 minutách letu, kdy nám bohužel polské řízení letového provozu neumožnilo nastoupat do výšky 4000 metrů nad mořem, což byla původně ideální výška pro přelet nad Gerlachovským štítem, nalétáváme Vysoké Tatry více ze západní strany a ve výšce 4055 metrů nad mořem je přelétáváme v oblasti nad Baníkovskou horou (2178 metrů). Z této polohy se nám otvírá úchvatný pohled na celé pohoří Vysokých Tater. V koši balónu své ženě smekám poklonu za statečnost a polibkem stvrzuji naše 22. výročí svatby.

Nízké Tatry přelétáváme v oblasti Liptovského Hrádku a po 2 hodinách a 25 minutách letu přistáváme v 16:30 u vesničky Podholie v Blízkosti Brezna.

Během tohoto letu jsme dosáhli největší výšky 4130 metrů nad mořem, největší rychlosti 74km/hod a uletěné vzdálenosti 88,5 km. Tento unikátní přelet Tater byl plánován více než 2 roky.

S pozdravem za tým Chadbalon Michal Kubát

 

Právě se děje

Další zprávy