Praha se obléká do vánoční atmosféry

Praha se obléká do vánoční atmosféry
Na kácení vánočního stromu se přišli podívat i turisté. Samotné kácení se ale kvůli nepřízni počasí neustále odkládalo. Někteří diváci si přitom stihli dojít na teplý čaj a zase se vrátit. Zazněly také názory, že by se nechali ke stromu klidně přivázat, aby zůstal v Krkonoších.
Krátce před třetí hodinou odpoledne se krkonošským lesem rozezněla motorová pila, aby o několik vteřin později přetnula zdravý kmen smrku ztepilého (Picea abies).
Následoval mohutný otřes, neboť se celá hmotnost třicetimetrového stromu ve zlomku vteřiny přenesla na rameno mobilního jeřábu. Několikatunový strom se přitom trochu zhoupnul na ocelovém laně.
Se zavěšeným stromem už jeřáb snadno manipuloval ve vzduchu aniž by poškodil nejvhodnější strom z původně deseti kandidátů. O výběru přitom rozhodoval tzv. dendrologický průzkum, dostupnost potřebnou technikou a v neposlední řadě také estetický dojem.
Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Tomáš Adamec
25. 11. 2008 7:00

V centru Prahy již stojí vánoční strom, Staroměstské náměstí se pomalu zaplňuje stánky a okolní ulice v noci rozzářily vánoční ozdoby. Podívejte se, jak se kácel vánoční strom v Krkonoších a jak se letos Praha připravuje na Vánoce.

 

Právě se děje

Další zprávy