Oběd v Rakousku se může prodražit. Kvůli cigaretě

mah
9. 2. 2009 11:08
Protikuřácké omezení platí teď i v Rakousku
Cigareta po obědě je pro kuřáka samozřejmostí. V rakouských restauracích za ni hrozí vysoké pokuty.
Cigareta po obědě je pro kuřáka samozřejmostí. V rakouských restauracích za ni hrozí vysoké pokuty. | Foto: Reuters

Vídeń - Rakouské úřady začaly tvrdě bojovat proti kuřákům. Od 1. ledna letošního roku platí zákaz kouření v rakouských restauracích a kavárnách a za jeho nedodržení hrozí vysoké pokuty. Provozovatel může zaplatit  pokutu až ve výši 10 000 EUR, neukázněný host 1000 EUR.

Rakousko se tak přidalo k dalším evropským zemím, které se snaží omezovat kouření. Nový zákon se v Rakousku dotkne okolo 75 tisíc hospod, restaurací a kaváren. Oproti Velké Británii se však nejedná o striktní zákaz kouření v každém restauračním zařízení.

Majitelé malých restaurací a kaváren se musí rozhodnout, zda budou jejich hosté kuřáci, či nekuřáci. Buď mít popelník na každém stole, a nebo nemít popelník žádný, a provozovat tak nekuřácké zařízení. Přičemž pro jakou klientelu se majitel rozhodl, bude zřejmé z cedule, kterou bude muset být označena každá malá restaurace a kavárna.

Větší restaurace budou muset být rozděleny na část kuřáckou a nekuřáckou. V případě, že nelze od sebe oddělit kuřáky od nekuřáků, stane se takováto restaurace automaticky nekuřáckou. Obdobná pravidla platí pro restaurace v Belgii.

Míst v Evropě, kde si mohou kuřáci volně zapálit, tak postupně ubývá. Vedle Rakouska a Belgie platí zákaz kouření v restauracích ve Francii, Itálii, Dánsku, Estonsku, Španělsku, Slovinsku či Norsku.

 

Právě se děje

Další zprávy