Kam chodíme pro elektroniku? Záleží co kupujeme

Veronika Skálová Veronika Skálová
14. 12. 2008 11:30
Drahé zboží a to, které potřebují rychle, lidé raději kupují v kamenných obchodech
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Ondřej Besperát

Brno - Každé další Vánoce znamenají pro internetové obchody s elektronikou příliv nových zákazníků. Rozhodně to však neznamená, že by obchody kamenné zely prázdnotou. Lidé v Česku si stále víc zvykají využívat možností obou způsobů nakupování.

Do kamenných obchodů lidé přicházejí často pro složitější přístroje, které si chtějí vyzkoušet na místě a třeba si od prodavače nechat vysvětlit jeho používání. "Přednost dávají obchodu také v případě, že kupují dražší elektroniku, tedy s cenou přesahující 40 tisíc korun," uvedla Radka Kalábová ze společnosti HPtronic Zlín, která provozuje síť prodejen Euronics a zároveň internetový obchod eProton.

V případě drahých přístrojů, v poslední době například plazmových televizí, si chtějí lidé vychutnat skutečnost, že si tak nákladnou věc mohou dovolit. Vyžadují komfort obsluhy a čas prodavače, který se jim věnuje.

Lidé nakupují rádi

„Různé psychologické či marketingové studie o nákupech ukazují, že lidé mají rádi nakupování jako činnost, baví je. To je něco, co jim v internetovém obchodě nemůžeme nabídnout," konstatoval marketingový ředitel internetových Vltava stores Vítězslav Dohnal.

Do kamenné prodejny zamíří Češi a Moravané také v případě, že potřebují sice levnější zboží, ale potřebují jej rychle. „Pokud nutně potřebuji nahradit rozbitou počítačovou myš, určitě zaběhnu do obchodu a nebudu se starat, že stojí třeba o padesát korun víc než na internetu," dodal Dohnal.

Internetové obchody s elektronikou se přesto v České republice těší stále větší oblibě. Lidé totiž ztrácejí původní obavy z podvodu nebo poškození zboží. Při nákupech po internetu však mají jednu zvláštnost. „Osobní odběry zboží jsou český fenomén. Asi největší internetový obchod Amazon sice tuto službu nabízí také, ale počet odběrů je nula. Zato u nás je osobní odběr velice populární. Sami zatím pátráme po příčinách," podotkl Dohnal.


Existují ale i zákazníci, kteří chtějí zkombinovat výhody obou způsobů nakupování. Ti si přijdou zboží prohlédnout do obchodu, nechají si vysvětlit, jak funguje a pak si přístroj objednají přes internet. „Nebojíme se však, že by nás podobný přístup mohl zničit. Naši společnost stále živí spíš kamenné obchody, internetový obchod je až druhý v pořadí," dodala Kalábová.

 

Právě se děje

Další zprávy