Burger King poprvé v Česku: Krize nám přeje

Pavla Adamcová Pavla Adamcová, hjp
25. 11. 2008 15:11
Druhá restaurace by mohla být otevřena rovněž v Praze
Foto: wikimedia

Praha - Americký řetězec Burger King ode dneška funguje i v Česku. První restaurace byla otevřena v pražském nákupním centru Metropole Zličín, provozovat ji bude společnost AmRest. Také otevření druhé restaurace by mohlo padnout na hlavní město. Uvedli to představitelé Burger King a AmRest na tiskové konferenci.

Firma AmRest, která je největším nezávislým provozovatelem restauračních zařízení ve střední a východní Evropě, dostala licenci na provozování fastfoodů v Česku od Burger Kingu v polovině října. Bude provozovatelem všech restaurací, jejichž počet není licencí omezen. AmRest v tuzemsku již provozuje například KFC nebo kavárny Starbucks.

Včetně Česka AmRest provozuje celkem 11 restaurací Burger King také v Polsku a Bulharsku. "Česká republika je pro nás atraktivní destinace s velkým potenciálem. Jsme rádi, že budeme moci nabídnout naše výrobky a vyhlášený servis také českým zákazníkům," řekl viceprezident středoevropské divize Burger King Thomas Berger. Společnost momentálně pracuje i na uzavření smluv na Slovensku a Slovinsku.

V Česku se Burger King plánuje zaměřit hlavně na větší města jako Praha, Brno nebo Plzeň. Druhá restaurace by mohla být otevřena opět v Praze, vše je ale podle zástupců Burger King zatím v jednání.

"Finanční krize plány Burger King v Česku ani ve střední Evropě negativně vůbec neovlivnila," uvedl Brian Johnston z Burger King Europe. Naopak podle něj lidé v době krize spíše upřednostňují řetězce rychlého občerstvení před tradičními restauracemi.

Burger King Corporation je druhý největší prodejce hamburgerů na světě. Provozuje řetězec víc než 11 600 restaurací v USA a dalších 73 zemí. Za fiskální rok 2007 společnost vykázala tržby ve výši 2,23 miliardy dolarů. Tržby všech restaurací, ve vlastnictví společnosti i licenčních provozoven, dosáhly 13,23 miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy