Tesco nabírá stovky lidí. Podle odborů je to pořád málo

lap, tof, mah
13. 11. 2008 14:55
Od října firma nabrala stovky lidí
Foto: Tesco Stores

Brno/Uherské Hradiště - Dlouhé fronty u pokladen, naštvaní nakupující a zaměstnanci, kteří neví kam dřív skočit.

Ale taky obchody, kde počet zaměstnanců převažoval nad zákazníky a zaplatit u pokladny se dalo bez front.

Tak vypadala situace v obchodech Tesco poté, co odbory vyhlásily týdenní stávkovou pohotovost. Už podruhé a ze stejného důvodu. Pracovníků je podle odborářů v obchodech málo, dělají za dva lidi a množí se stížnosti zákazníků na to, že musí dlouho čekat na zaplacení.

" V obchodech je nedostatek lidí, kteří nezvládají nápor zákazníků. Ti pak musejí často čekat v dlouhých frontách. Zaměstnanci jsou frustrovaní. Jeden musí dělat práci dvou, to je před Vánocemi nemyslitelné," popsal situaci v prodejnách odborový předák Teska Milan Matušík.

Přes tisícovku nových lidi

Vedení firmy se brání tím, že noví lidé nastupují postupně už od září a nábor zaměstnanců pokračuje. "Od 1.10. k dnešnímu dni jsme přijali 450 zaměstnanců (tito zaměstnanci byli přijati jak na zkrácený tak úplný úvazek) -z toho 235 z nich šlo do nově otevřených prodejen a 215 do stávajících prodejen," řekla mluvčí Teska Eva Karasová.

Podle ní předvánoční čas řeší Tesco také přijímáním zaměstnanců na dohodu - to je 533 zaměstnanců, z toho 40 jich šlo do nově otevřených prodejen a 493 do stávajících prodejen.

V hypermarketu v brněnském Králově Poli to v úterý část dne vypadalo tak, že žádný problém není. Otevřeno bylo sedm z 31 pokladen, fronty přes den žádné. Situace se změnila až odpoledne, kdy do obchodu zamířilo víc lidí.

"Už jsem si minulý týden říkala, že se nějak dlouho čeká na pokladnách, ale brala jsem to už jako začínající předvánoční šílenství," řekla Eva Pánková.

Podobně jako jinde

V Tescu u brněnského železničního nádraží jely naplno všechny pokladny, přesto se tvořily fronty. "Chvilku jsem musel na pokladně čekat, ale to je tady běžné," podotkl postarší zákazník vycházející z prodejny.

Samotní zaměstnanci potvrzují spíše verzi odborů. "Škoda mluvit, lidí je málo, už by to fakt chtělo něco s tím udělat. A jestli jedině stávka problémy vyřeší, tak půjdeme do stávky," říkal jeden ze zaměstnanců.

Podobně mluví i zaměstnanci v dalších obchodech Tesco na Moravě. Třeba v Uherském Hradiště nebo v Uherském Brodě si lidé na zaplacení u pokladen počkali poměrně dlouho. "Ale mám zkušenost i z dalších řetězců, že je to tam podobné. Jede jedna pokladna a teprve až je fronta nesnesitelná, tak otevřou další," říká Karolina Krátká.

Foto: Tesco Stores ČR

V Prostějově se situace v hypermarketu Tesco příliš nelišila, fronty na zaplacení se občas tvořily. Nakupující ale potvrzovali, že jde v posledních týdnech o běžnou situaci.

Problémy v Tesku začaly poté, co firma oznámila, že už nebude využívat brigádníky, ale najme stále zaměstnance. Odbory kvůli nedostatku lidí na konci října vyhlásily poprvé stávkovou pohotovost. Po jednání s vedením firmy ji ale nakonec zrušily. Nyní kvůli neplnění slibů vyhlásili odboráři pohotovost znovu s tím, že se za týden rozhodnou co dál.

Společnost provozuje současné době provozuje více než 100 prodejen Tesco, kde pracuje okolo 13 000 zaměstnanců. V roce 2007 získala prestižní ocenění Obchodník roku 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy