Peněženky si mírně oddechly. Růst cen zpomalil

Red eko
8. 7. 2008 9:15
Meziroční růst cen zpomalil na 6,7 procenta
Zvedla se citelně cena brambor - o 50,9 procent. Důvodem byl přechod nabídky obchodníků ze starých na nové brambory.
Zvedla se citelně cena brambor - o 50,9 procent. Důvodem byl přechod nabídky obchodníků ze starých na nové brambory. | Foto: AHOLD Retail Slovakia

Praha - Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil v červnu na 6,7 procenta (z 6,8 pct. v květnu a dubnu). Spotřebitelské ceny však v porovnání s minulým měsícem vzrostly. Oproti květnu o 0,2 procenta v červnu. Meziměsíční růst spotřebitelských cen způsobilo zejména zvýšení cen v dopravě a bydlení.

Čísla dnes uveřejnil Český statistický úřad.

"Meziměsíční růst ovlivnilo zejména další zvýšení cen pohonných hmot o 3,3 procenta, z toho cena motorové nafty byla vyšší o 5,5 procenta, a dosáhla tak dalšího historického maxima. Cena benzinu Natural 95 byla vyšší pouze v září 2005," píší statistici.

Brambory prudce zdražily

"Z potravin byly vyšší zejména ceny brambor o 50,9 procent v důsledku přechodu nabídky trhu ze starých na nové brambory. Dále se zvýšily ceny mouky o čtyři a rýže o 4,1 procenta, vepřového masa o 3,8 pct., ovoce o 1,2 pct.," dodávají.

"Inflace překvapila směrem dolů. Na vývoji cen obchodovatelného zboží je patrný dezinflační vliv české koruny, což jistě ráda uvidí ČNB," píše v reakci na zveřejněná čísla Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

"Vzhledem k nastavení trhu a obavám z vyšší inflace by nyní bylo logické očekávat negativní reakci koruny. Na druhou stranu koruna je stále podporována globálním sentimentem a v letních měsících se inflace stále bude držet vysoko, přičemž šance na atakování inflace začínající číslem 7 s dnes zveřejněným číslem nevymizela," dodává Brožka.

Tabák inflaci zbrzdil

"Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 6,7, procenta což je o 0,1 procentního bodu méně než v květnu. Ke zpomalení cenového růstu došlo v oddíle alkoholické nápoje a tabák vlivem zmírnění růstu cen tabákových výrobků na 12,2 procenta (v květnu 14,3)," vysvětluje vývoj ČSÚ.

Minulý měsíc byly pohonné hmoty jeden z hlavních důvodů prudce rostoucích cen. Přesto se růstový trend stabilizoval. Meziročně se ceny zvýšily v květnu o 6,8 procenta, což je stejný růst jako v dubnu.

"Největší vliv na výši cenové hladiny měly i nadále ceny bydlení, kde vzrostly ceny zemního plynu o 18,4 procenta, elektřiny o 9,5 procenta, tepla a teplé vody o 11,4 procenta, tuhých paliv o 20,9 procenta," uvádí ČSÚ.

Pokud jste místo tří kopií přinesli jen dvě kopie, budete muset přijít zítra znovu...
Pokud jste místo tří kopií přinesli jen dvě kopie, budete muset přijít zítra znovu... | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Nezaměstnanost klesá.Volných míst je pro 152 tisíc lidí

Statistici ale upozornili například na ceny mouky, které byly v květnu meziročně vyšší o 54,7 procenta, zatímco v dubnu přidávaly 50,7 procenta. Rýže proti loňskému květnu podražila o 28,5 procenta po dubnových 24,7 procenta.

Meziměsíční růst spotřebitelských cen o 0,5 % ovlivnilo zejména zvýšení cen pohonných hmot o 3,9 %. Cena motorové nafty se zvýšila o 5,8 % a dosáhla tak dosavadního historického maxima. Ceny benzinu Natural 95 byly nejvyšší od října 2005, píší statistici.

 

Právě se děje

Další zprávy