Tatra vyrobí retro vozy. Vyberou je čtenáři Aktuálně.cz

Red EKO
23. 6. 2008 16:50
Výroba začne za dva roky
Tatra 87, vůz Hanzelky a Zikmunda
Tatra 87, vůz Hanzelky a Zikmunda | Foto: Tatra

Kopřivnice - Od středy budou moci milovníci vozů Tatra začít vybírat, které z historických modelů začne automobilka znovu vyrábět.

Anketu přinese exkluzivně server Aktuálně.cz, hlasovat budou moci i návštěvníci kopřivnického muzea Tatry. Výběr potrvá do konce srpna.

Výroba "retro" vozů by měla začít za dva roky, společnost uvažuje o dvou nebo třech modelech. Uvedl to na tiskové konferenci generální ředitel automobilky Ronald Adams.

Vybírat bude možné z deseti typů: T57 a jeho varianta T57a, T75, V570, T70, T87 proslavená cestovateli Hanzelkou a Zikmundem, T90, T97, Tatraplan T600 a T603.

Vedení firmy zadá podle výsledků ankety studii k obnovení výroby a propočtu nákladů.

"Vozy budou mít retro karoserii na podvozku některé z velkých automobilek, moderní budou i motory a další technika. Výroba podvozku bude stát zhruba 20 tisíc dolarů, podobně i karoserie," uvedl Adams.

Vyrábět se budou omezené série po 50 až 100 kusech, masovou produkci společnost neplánuje.

Kopřivnická Tatra vznikla před více než 150 lety, první automobil vyjel z jejích bran v roce 1897.

Výrobu osobních automobilů ukončila před deseti lety a specializovala se na těžká nákladní vozidla. Loni jich vyrobila přes 2 400, většinu produkce vyváží. I s dceřinými firmami má automobilka zhruba 3 800 zaměstnanců.

Čtěte dále:
Tatra 903 očima Michala Jelínka
ČSSD chce prošetřit zakázku na nové tatrovky
Vojáci znovu přebírají tatry, už do nich nezatéká

 

Právě se děje

Další zprávy