Cestovní pojištění: Pozor, co si vlastně pojistíte

kst
14. 5. 2008 8:50
Jedete-li sportovat, nemusí obyčejná pojistka stačit
Foto: Josef Poneš

Praha - Prázdniny jsou za dveřmi a čas dovolených a cest do zahraničí se blíží. Na co byste neměli zapomenout? Rozhodně na cestovní pojištění. Nehoda na dovolené by vám totiž návrat k šedi všedních dnů mohla zatraceně podražit.

Ovšem potřeba je dobře vybírat. Ne každá pojistka se hodí pro toho, kdo hodlá dovolenou strávit aktivně nebo třeba s dětmi. Rozhodně se ale dobrou pojistkou vyhnete tomu, že byste platili statisíce za operaci či převoz do Česka.

Foto: Aktuálně.cz
Ptali jste se online:
Ptejte se online, jak se dobře pojistit na dovolenou

Pojištění levněji? Uzavřete smlouvu online

Cestovní pojištění lze uzavřít osobně v každé pobočce pojišťovny nebo i telefonicky, ale výhodnější ceny pojišťovny nabízejí online po internetu. Sjednání smlouvy po síti zajistí slevu ve výši 10 až 15 procent. Podle Allianz pojišťovny právě online způsobem uzavírá cestovní pojistku polovina jejích klientů.

Foto: MasterCard
Čtěte také:
K uzavření cestovní pojistky stačí mobil

Při on-line sjednání smlouva platí až od okamžiku, kdy pojišťovna dostane platbu na účet. Pokud neplatíte kartou, ale převodem z bankovního konta, pak platba může proběhnout až během jednoho či dvou dnů a platnost smlouvy pak bude posunuta.

Kterou pojistku vybrat? Pozor na rizika sportu či ztrátu kufrů

Než uzavřete pojistku, rozmyslete si, zda vám stačí základní pojištění léčebných výloh, nebo jestli se vám více hodí připojistit se na úraz, odpovědnost či ztrátu zavazadel.

Důležitým kritériem výběru je aktivita, kterou hodláte na dovolené podnikat. Jinou pojistku budete potřebovat při odpočinku na pláži a jinou na sjezd divoké řeky a slézání horských štítů.

Při sportovněji založené dovolené se ujistěte, na co všechno se právě vaše pojištění bude vztahovat. Pomoci může i připojištění, které společnosti v nabídce mají.

Cestování, ilustrační foto.
Cestování, ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Manželčin pas v kufru nepojistí, její hodinky ano

Pojištění i k platební kartě

Cestovní pojištění ale nemusíte sjednávat jednorázově. Za cenu několika stovek korun je možné zakoupit si roční pojištění spolu s platební kartou. Cestovní pojištění u platebních karet má dvě možné podoby. Buď je již automatickou součástí platební karty, nebo je jako doplněk, který si držitel může dokoupit.

V bankách také panují citelné rozdíly v podmínkách pojistek. Vedle doby pojištění jsou značné odchylky v pojistných limitech. Nejzákladnější cestovní pojistky jsou spojené s hrazením léčebných výloh od pěti set tisíc korun až do jednoho a půl milionu korun. Přitom limit půl milionu korun nemusí být ve všech případech dostatečný.

Nevýhodou pojištění na platební kartě může být spoluúčast na způsobené škodě pohybující se ve výši okolo 3 procent.

Foto: VISA
Čtěte také:
Spoléháte na pojištění u karty? Vyberte nejvýhodnější

Co všechno pojistka kryje

Cestovní pojištění může zahrnovat lékařské ošetření, léky, pobyt v nemocnici, přepravu do nejbližšího zdravotnického zařízení, náklady na repatriaci, lehké ošetření zubů, pojištění odpovědnosti za škody na zdraví a majetku, trvalé následky úrazu, smrt následkem úrazu, pojištění zavazadel a asistenční služby.

Na cesty po Evropě je možné využít i kartu zdravotní pojišťovny. Nestačí ovšem ve všech případech. Abyste mohli pojištění použít, musíte být v zemi, která takové pojištění uznává. Pomoc je pak pojištěnci poskytnuta v případě nehody, tedy nezbytná lékařská péče, uhrazen pobyt v nemocnici a léky s tím spojené.

Ale převoz pacienta do jeho vlasti už ovšem hrazen není, a pokud je zapotřebí přeprava k další operaci či rekonvalescenci zpět do České republiky, může se cena za převoz snadno vyšplhat až k desetitisícům korun. Kryta není ani péče v soukromém zdravotnickém zařízení, repatriace ostatků, ani asistenční služba.

Jak se může vyplatit cestovní pojištění za pár stovek
"V létě jsme vyrazili na túru do rakouských Alp. Hned první den jsem nešikovně šlápl, uklouzl a zlomil si nohu. Průvodce přivolal lékaře. Po komplikovaném ošetření a třech dnech hospitalizace mi povolili převoz domů. Udělal jsem dobře, že jsem se nechal před odjezdem pojistit, protože jinak by mě ten výlet vyšel pěkně draho."
Muž, 29 let
Doba trvání pojištění: 8 dní
Pojistné: 160 Kč
Zlomenina nohy v Rakousku mohla muže přijít na desítky tisíc korun, pokud by nebyl pojištěn. Takto za něj veškeré výdaje hradila pojišťovna.
Orientační ceny v podobných případech:
Odvoz z místa úrazu 50 EUR
Přeprava vrtulníkem 1500 EUR
Doprava do nemocnice sanitkou 100 - 200 EUR
Ambulantní ošetření 100 - 500 EUR
Hospitalizace (paušální sazba na den) 250 - 1000 EUR
Převoz domů sanitkou 20 - 30 000 Kč
Převoz domů letecky 40 - 100 000 Kč

Zdroj: Česká pojišťovna

 

Právě se děje

Další zprávy