Peněženkám se ulevilo, ceny mírně klesly

Red eko
8. 4. 2008 13:15
Meziroční nárůst cen je 7,1 procenta
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: AHOLD Retail Slovakia

Praha - Po rychlém růstu cen v předchozích měsících je březen prvním, který naopak hlásí zmírnění útoku na peněženky českých spotřebitelů.

Meziměsíčně klesla hladina spotřebitelských cen o 0,1 procenta. Pokles spotřebitelských cen způsobilo zejména snížení cen v oddílech rekreace a kultury, potravin a nealkoholických nápojů, alkoholických nápojů a tabáku, napsal Český statistický úřad.

Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil v březnu na 7,1 ze 7,5 procenta v předcházejících dvou měsících.

"Potvrzuje se prognóza ČNB, která hovoří o stále vysokých cenách během tohoto roku. Pro srovnání: za rok 2007 ceny vzrostly o 2,8 procenta. Jejich výraznější pokles můžeme čekat až na přelomu či začátkem 2009. Ani historicky nejsilnější koruna nedokáže zbrzdit inflaci," míní analytik Tomáš Volf z CITCO finanční trhy.

Nicméně dnešní čísla vedou analytiky k mírnému optimismu.

"Inflace zpomaluje rychleji, než se čekalo. Na zpomalení inflace se podepsaly především sezónní faktory umocněné silnou konkurencí mezi supermarkety, ale také i mezi výrobci tabáku," uvádí Helena Horská z Raiffeisenbank.

"Během příštích měsíců by inflace měla poklesnou  pod 7 procent a v průběhu druhé poloviny roku dokonce pod 5 procent," dodává.

Supermarket Albert Čimice.
Supermarket Albert Čimice. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Mlsání se nejspíš prodraží. Ceny surovin letí vzhůru
Ceny bytů stouply za sedm let o sedmdesát procent 

Před měsícem statistici hlásili, že spotřebitelské ceny vzrostly v únoru proti lednu o 0,3 procenta. Zvedaly se hlavně kvůli růstu cen za bydlení. Meziroční růst spotřebitelských cen ovšem zůstal v únoru stejný jako v lednu, tedy na 7,5 procentech.

Zvýšení cen bydlení má na svědomí nárůst cen vodného o 4,2 a stočného o pět procent. Čisté nájemné v nájemních bytech se zvýšilo o více než půl procenta.

"To, že inflace bude v prvním čtvrtletí zpomalovat jen velmi neochotně, není překvapením," řekl tehdy Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank. "Návrat meziroční míry inflace pod úroveň sedmi procent čekáme až ve druhém čtvrtletí," dodal.

 

 

Právě se děje

Další zprávy