Volá vám číslo +88? Nevolejte zpět, varují operátoři

vk
28. 1. 2008 11:50
Odchozí volání může vyjít na stovky korun
Zavolání na neznámé číslo se nemusí vyplatit
Zavolání na neznámé číslo se nemusí vyplatit | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zavolání na číslo, které začíná +88, se podle mobilních operátorů může velmi prodražit. Minuta může vyjít až na stovky korun.

Varování před příchozími hovory z telefonního čísla začínajícího na +88 se objevilo na italském internetu, setkali se s ním už ale také lidé v České republice, napsal server financninoviny.cz.

Italské webové stránky varují před voláním na telefonní číslo +88213213039. Jedná se o číslo na mobilního operátora Thuraya z neupřesněné arabské země. Hovor tak bude spojen přes satelit.

Varují i čeští operátoři

I v Česku byla o víkendu zaznamenána volání z tohoto čísla. "Měl jsem pocit, že neznámému šlo právě o to, abych zavolal zpátky," řekl serveru financninoviny.cz jeden z postižených.

"Můj telefon zazvonil jen dvakrát a vzápětí se odmlčel. Nepřijatý hovor byl z čísla +88213213039. Když jsem se pokusil volat zpátky, uslyšel jsem ale jen automatickou hlášku v češtině a angličtině, že spojení nelze uskutečnit."

Na zákaznickou linku Telefóniky za posledních 24 hodin volal větší počet zákazníků s dotazem na takové číslo. Podle operátorky se problémem zabývají technici operátora.

Podle mluvčí T-Mobile Martiny Kemrové dva zákazníci na nepřijatý hovor z uvedeného čísla zavolali zpět. "Zákazníkům doporučujeme nevolat na neznámá čísla mimo ČR," upozornila.

T-Mobile uvažuje o blokování tohoto čísla v celé síti, pokud by se případ opakoval.

Volání do Asie za stovky korun

Italská internetová firma MVPNetwork na svých internetových stránkách vybízí, aby telefonáty z čísla +88213213039 vůbec nebyly přijímány.

Podle MVPN se příjemce podílí na platbě telefonátu uskutečněného přes satelit. Čeští operátoři tvrdí, že zákazníci mají hovor přes satelit zdarma. Odchozí volání ovšem může přijít zákazníka na stovky korun.

Telefonáty z uvedeného čísla zaznamenaly i další evropské země, mezi nimi Belgie, Nizozemsko nebo Rusko.

 

Právě se děje

Další zprávy