I domácí mazlíček se dá reklamovat

Jiří Forman
2. 10. 2007 12:00
Je však třeba účetní doklad
Pes ve vodě. Ilustrační foto
Pes ve vodě. Ilustrační foto | Foto: Jiří Kropáček

Praha - Rozzářené oči dítěte, když v košíku k narozeninám objeví štěně či v kleci papouška, následovaná zklamáním, že zvířátko není v pořádku. Stejně jako u zboží či služeb máte zákonné právo na reklamaci. Ovšem jen s regulérním účetním dokladem.

Záruční doba na živá zvířata je ze zákona šest týdnů.

Při koupi drahého zvířete například psa s rodokmenem je důležité kromě náležitostí s rodokmenem spojených, sepsat s prodávajícím kupní smlouvu, aby byl nový majitel chráněn před situací, že u zvířete propukne nějaká choroba nebo se může projevit například starý úraz  zvířete.

ČTĚTE VÍCE

Pokud kupujete zvířátko pro dítě, nechte si do kupní smlouvy napsat i jeho vlastnosti. Chcete přece mazlíčka a nechcete být doma nemile překvapeni tím, že pejsek kouše, a tudíž je pro malé dítě nepoužitelný. U papoušků a u zvířat figurujících na seznamu chráněných tvorů je důležitý i doklad o původu zvířete.

Ideální je nechat si zvíře před koupí prohlédnout veterinářem a zápis z prohlídky přiložit ke kupní smlouvě. V případě reklamace tento doklad poslouží jako důkaz.

Pokud už nějakou vadu zvířete zjistíte, nechte  si vystavit potvrzení jako důkaz pro reklamaci. Stejně jako v jiných případech i tady můžete požadovat slevu z ceny, případně od kupní smlouvy odstoupit. S tím souvisí samozřejmě i zvážit nákup zvířat přes internet nebo z druhé strany republiky. Pokud ale i přesto zvíře musíte reklamovat a je reklamace oprávněná máte samozřejmě nárok na náhradu nákladů.

 

Právě se děje

Další zprávy