Muž se dočkal zastání proti exekutorovi, už podruhé

Tomáš Fránek
24. 4. 2007 17:23
Za Petra Fialu se postavil Ústavní soud

Brno - Výjimečný případ Petra Fialy, který začal nízkou pokutou za špatné parkování, pokračoval rozhodnutím o exekuci potvrzené soudem, dnes už podruhé doputoval k ústavním soudcům.

Ti se muže opět zastali a znovu kritizovali jak postup exekutora Radima Opletala, tak městského soudu v Brně, který jednání exekutora schvaloval.

Spor o 300 korun

Exekutor totiž nepostupoval správně. Například Fialovi vůbec neposlal vyjádření soudu nebo své vyjádření k jeho námitkám.

Jedno z usnesení soudu našel exekutor až na výzvu ústavních soudců. "To svědčí o chaosu v dokumentech a nepotvrzuje to kontrolní roli exekutorské komory," uvedli při dnešním vyhlášení svého rozhodnutí ústavní soudci.

Podle ústavních soudců exekutor ani soud nerespektoval dřívější rozhodnutí Ústavního soudu z roku 2005, který se už jednou Fialy zastal. "Je to téměř ojedinělý případ, za dobu svého působení na soudu nic takového nepamatuji," uvedl ústavní soudce Jiří Nykodým.

Petr Fiala dlužil 300 korun za pokutu za špatné parkování v Olomouci. Postupně jeho dluh narostl až na 8000 korun.

Olomoucká radnice se obrátila na soud a ten pověřil exekucí majetku exekutora Radima Opletala.

Foto: Profimedia

Exekutor k úhradě kromě dluhu vyčíslil i náklady exekuce a to ve výši 3000 korun jako odměnu a dalších přes 4500 korun za blíže nespecifikované náklady.

Fiala uhradil 3000, ale zbytek částky odmítl zaplatit právě s argumentem, že není vysvětleno, jaké náklady exekutorovi vznikly. Fiala neuspěl ani se svou žalobou u městského soudu v Brně.

Exekutor dostal pokutu

Až ústavní soudci v roce 2005 rozhodli, že exekutor nemůže naúčtovat za výkon své práce libovolnou částku a nijak to nezdůvodnit.

Ústavní soudci tehdy také kritizovali postup městského soudu v Brně, který bez přezkumu dal na argumenty exekutora. "Postup městského soudu vykazuje prvky svévole," uvedl ústavní soudce Jiří Nykodým.

Fiala po rozhodnutí ústavních soudců dostal loni nový příkaz k úhradě nákladů exekuce, částka nejprve dosáhla necelých osmi tisíc korun, pak byla soudem o tisíc korun snížena.  

Celý případ, který se vleče už dva roky, má ještě jeden aspekt, kvůli němu totiž také padla kárná žaloba na exekutora a výrazně se vyhrotily vztahy mezi exekutorskou komorou a Ústavním soudem.

Ústavní soud totiž dal exekutorovi Radimu Opletalovi výjimečnou pokutu ve výši dvacet tisíc korun za to, že odmítl soudu předložit spisy k případu. Exekutorská komora však nenašla žádný důvod, proč ho trestat.

Kárnou žalobu na exekutora podal bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, podle kterého Opletal ohrozil vážnost exekutorského povolání.

V loňském roce bylo v Česku nově nařízeno 309 457 soudních exekucí, což je meziroční zvýšení o 14 procent.

 

 

Právě se děje

Další zprávy