Minuta volání z ciziny bude maximálně za 12 korun

Red eko, čtk
15. 5. 2007 14:22
Z letní dovolené by Češi mohli volat levněji

Brusel - Evropská unie se dnes dohodla na nižších cenách za volání z mobilního telefonu v zahraničí.

Oznámil to mluvčí německé předsednictví EU. Znamená to, že unie by mohla začít ceny regulovat ještě před prázdninami.

Dohodu nyní ještě musí schválit parlament a členské státy, což se ovšem považuje za nejvýš pravděpodobné.

Příchozí hovory za 5 korun

V prvním roce regulace cen se unie dohodla na vytvoření cenového stropu pro spotřebitele na 49 eurocentech (asi 14 korun) za minutu volání ze zahraničí a na 24 eurocentech (zhruba sedm korun) za příchozí hovory.

Ve třetím roce by měl hovor ze zahraničí stát 43 eurocentů (12 korun) za minutu a přijatý hovor na 19 eurocentů (více než pět korun) za minutu. 

Na podobné částce se už se představitelé států a vlád evropské sedmadvacítky domluvili dříve.

Pak se ale objevily rozpory. Kvůli tlakům silných operátorů prosazovaly zejména státy, v nichž mají nejsilnější operátoři sídla, ceny vyšší.

Stropy se týkají i velkoobchodních cen a jsou stanoveny na 30 eurocentech (více než osm korun) za minutu hovoru.

Zatím není jasné, zda ceny budou platit automaticky pro všechny zákazníky, nebo si zájemci budou muset požádat o speciální tarif s regulovanými cenami.

Operátoři se brání

Mobilním operátorům se regulace nelíbí. Asociace GSMA, která zastupuje asi 690 operátorů, celou dobu tvrdí, že i hranice kolem 50 eurocentů je příliš nízká. Podle ní by si operátoři přáli vidět poplatky u odchozích hovorů na 65 eurocentech a u příchozích na 35 eurocentech.

V Česku se operátoři snaží dlouhodobě ceny snižovat a regulaci EU tak předcházet. Před více než rokem spustil například speciální roamingový program T-Mobile. S ním mohou lidé z ciziny volat za zhruba čtyři koruny za minutu. Za každý hovor se ovšem platí takzvaný sestavovací poplatek asi 30 korun.

Svůj ve světě rozšířený speciální roamingový program nedávno Čechům zavedl i Vodafone.

A také Telefónica O2 o zákazníky bojuje svými nabídkami, které se od konkurence příliš neliší.

Operátoři tvrdí, že konkurence je mnohem spolehlivější cesta ke zlevnění tarifů než regulace.

"Regulace roamingových cen, zvláště na maloobchodní úrovni, představuje návrat plánovaného regulovaného hospodářství a může vést k likvidaci konkurenčního prostředí. Operátoři dlouhodobě sami snižují ceny, o čemž svědčí i fakt, že ceny roamingu u T-Mobile CZ v prvním pololetí meziročně klesly o 31 procent," uvedla mluvčí T-Mobile Martina Kemrová s tím, že stanovené limity jsou příliš nízké a mohou vyústit v přenesení nákladů do jiných služeb.

Podle Martina Žabky z O2 by snaha EU měla vést ke snížení nákladů, měla by se tedy soustředit na poplatky účtované mezi sítěmi.

Unie se o ceny roamingu začala zajímat zhruba před dvěma lety, kdy přišla na to, že se ceny za volání mezi jednotlivými zeměmi a s různými operátory dramaticky a neodůvodněně liší.

 

Právě se děje

Další zprávy