Kalousek chystá rozpočet jako od Skrblíka

Petr Holub
18. 4. 2007 14:20
Nejhorší situace s financemi státu bude napřesrok
Lidovec Miroslav Kalousek v poslanecké sněmovně.
Lidovec Miroslav Kalousek v poslanecké sněmovně. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Brutálním nárazem na realitu bude pro všechny rozpočet na rok 2008. Upozorňuje na to jeho autor, ministr financí Miroslav Kalousek, který ještě víc než sociální dávky chce snížit vládní investice.

Učinil tak dva týdny před tím, než má návrh zákona o rozpočtových změnách definitivně schválit vláda. Ekonomičtí experti jeho plán chválí.

Když se rozdá 90 miliard

"Výchozí situace rozpočtu je o devadesát miliard korun horší než v lednu 2006," vysvětlil hlavní důvod chystaných úspor ministr.

O 58 miliard se od letoška zvýšily sociální dávky, o 12 miliard víc dává stát zdravotníkům. K tomu se přidaly další nepříjemné zprávy.

Foto: sh
Speciál k vládní reformě: čtěte analýzy a souvislosti

Ministerští experti provedli počátkem roku revizi rozpočtu na rok 2007. Museli snížit očekávané příjmy z podnikové daně o 10 miliard.

Nejnovější zprávy z finančních úřadů jejich předpověď potvrdily: podniky skutečně platí méně, než očekávali ministři financí Sobotka a Tlustý loni na podzim.

O dalších 10 miliard přijde rozpočet vinou novely, kterou navrhl na podzim poslanec ODS Michal Doktor a která sníží příjmy z tabákové daně.

Také o deset miliard se sníží čistý zisk z mýtného. Propad z třinácti na půl miliardy vznikl, protože platit musí jen kamiony nad 12 tun. Chybějící částku doplatí Fondu dopravní infrastruktury státní rozpočet.

Státní peníze dle představ Kalouska

Příjem rozpočtu 2007 2008 2009 2010 Příjmy z daní Schválený rozpočet 516,9 543,2 573,2 - Opravený rozpočet 495,4 531,2 554,1 577,5 Po reformě - 537,6 552,8 558,7 Příjmy z pojistného Schválený rozpočet 354,9 368,0 383,3 - Opravený rozpočet 357,2 371,1 384,0 412,6 Po reformě - 377,8 389,4 407,8 Sociální výdaje Schválený rozpočet 474,1 509,4 533,8 - Opravený rozpočet 476,6 509,1 533,6 561,7 Po reformě - 487,5 507,5 530,1 Schodek rozpočtu Schválený rozpočet -84,9 -106,2 -104,4 - Opravený rozpočet -84,9 -114,0 -113,6 -98,0 Po reformě - -76,3 -72,8 -69,0

Zdroj: Vláda ČR

Poznámky: Částky jsou v miliardách korun

Schválený rozpočet označuje data, které schválila sněmovna loni v prosinci.

Opravený rozpočet označuje, jak data opravila vláda počátkem dubna.

Po reformě označuje vývoj rozpočtu, pokud proběhnou navržené reformy.

Příjmy pojistného obsahují odvody pojistného na důchody, nemocenskou a pomoc v nezaměstnanosti.

Sociální výdaje obsahují kromě všech státních sociálních dávek také dotace zdravotním pojišťovnám za tzv. státní pojištěnce.

 

Stravenky zatím zůstnou

Proto ministr financí plánuje, že daňové úpravy v příštím roce příjmy rozpočtu mírně zvýší. Až v roce 2010 bude možné v daních významněji škrtat.

Kalousek přitom údajně jen pro nedostatek času nevyužije jednu z možností, jak výběr daní zvýšit. Nestihne zrušit odečitatelné položky v daních pro podniky i občany. Proto bude i nadále možné z daňového základu odepisovat stravenky pro zaměstnance či sponzorské dary zoologickým zahradám.

Ještě víc proto vzroste v krizovém roce 2008 sociální pojistné. Vyšší příjmy proti dosavadním plánům zajistí především nemocenská. V roce 2010 se vrátí odvody zhruba na úroveň, jako kdyby se žádné reformy nekonaly. Jediným rozdílem bude pětimiliardový výpadek po zavedení stropů pojistného.

Nevýrazné škrty v daních otevřou cestu k tomu, aby se příliš nesnižovaly sociální dávky. I když vláda zkrátí výplatu rodičovského příspěvku ze čtyř na tři roky a omezí přístup k dětským přídavkům a sociálnímu přípěvku, sníží tím navýšení z letošního roku pouze o třetinu. Proto se v roce 2010 uspoří na sociálních výdajích "jen" 30 miliard. 

Vůbec se nesníží další položka mandatorních výdajů, které jsou stanoveny zákonem: státní podpora stavebnímu spoření, která dosahuje 15 miliard ročně. Kalousek prý nechce ohrozit celé odvětví bankovnictví, které je na státních dotacích postaveno.

Dávky nad investice

Udržení vysoké hladiny sociálního blahobytu blokuje slibované snížení daní a vynutí si dokonce drastické škrty ve vládních investicích.

Definitivní návrh rozpočtových změn, který prochází připomínkovým řízením, potvrzuje předchozí zprávy, že šetřit se bude na všech ministerstvech. Částka na mzdy se jim bude zvyšovat jen o 1,5 procenta ročně. Jejich celkový rozpočet se přitom sníží o dvě procenta.

Škrty v plánovaných investicích nejvíc poznají stavitelé dálnic, vojáci, výzkumníci a zdravotníci. Například Fond dopravní infrastruktury přijde ročně o 15 miliard. Ministerstvo obrany dostane v roce 2010 o pět miliard méně, než slibuje programové prohlášení vlády.

"Já si vyzkouším nejen příchod, ale i odchod z ministerstva," žertoval Miroslav Kalousek, zatímco si krátil třičtvrtě hodinu čekání na příjezd premiéra.
"Já si vyzkouším nejen příchod, ale i odchod z ministerstva," žertoval Miroslav Kalousek, zatímco si krátil třičtvrtě hodinu čekání na příjezd premiéra. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Škrty v investicích a příliš opatrné úspory v mandatorních výdajích budou mít za důsledek, že se nesplní další vládní slib. Podle něho by měly mandatorní výdaje (výdaje stanovené zákonem) klesnout pod padesát procent rozpočtu. Současný podíl 54,7 procenta se však do roku 2010 o 1,7 procentního bodu zvýší.

Možná i polštář

Škrty umožní ministrovi financí předložit Evropské komisi plán na snížení schodku tak, aby odpovídal maastrichtským kritériím pro přijetí eura. Češi slíbili snížit schodek veřejných financí pod tři procenta HDP už letos, ministr však předpovídá deficit přes čtyři procenta.

Kdyby se slib nepodařilo splnit ani v příštím roce, může se Česko dostat do nepříjemné situace. Stát by sice odváděl každý rok evropskému rozpočtu 38 miliard ročně, unie by ale nemusela poslat ani korunu ze slíbených dotací ve výši až sto miliard.

Experti ministra Kalouska chválí za otevřenost, se kterou hovoří o skutečném stavu rozpočtu. "Návrh je zdravě konzervativní a pokud se podaří prosadit, ekonomice to pomůže," tvrdí Aleš Michl z Raiffeisen Bank.

Podle Tomáše Sedláčka z ČSOB je Kalouskův návrh jednou z mála reálných možností, jak v současné politické situaci přivést veřejné finance do lepšího stavu.

Znalci míní, že rozumné jsou i opatrné předpovědi hospodářského růstu na letošní rok. Kalousek trvá na pětiprocentním růstu, i když výsledky z prvních měsíců umožňují předpověď zvýšit.

"Přitom růst HDP o procento generuje 17 miliard korun ročně navíc na daňových příjmech. Pokud se splní dobré vyhlídky, získá vláda potřebný polštář pro nepředvídané výdaje," vysvětluje Michl.

 

Právě se děje

Další zprávy