Porodné se vrací. Na druhé dítě a snad i bez omezení

Jiří Hovorka Petr Kučera Jiří Hovorka, Petr Kučera
16. 12. 2013 6:20
Koaliční partneři zatím nemají jasnou představu, co vlastně chtějí prosadit.
Foto: Thinkstock

Praha - Rodící se vládní koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL zavede porodné i na druhé dítě. Slibuje to v koaliční smlouvě z konce minulého týdne.

Její zástupci ale zatím netuší, zda zachovají omezení prosazené bývalým ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem. Od roku 2011 mají na porodné nárok jen rodiny, jejichž čistý příjem je menší než 2,4násobek životního minima.

Na otázku online deníku Aktuálně.cz, zda s rozšířením porodného z jednoho na dvě děti zmizí ze zákona i omezení podle výše příjmů rodiny, odpověděl konkrétně jen stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek.

„Já to chápu tak, že porodné je na první dvě děti bez testu příjmů (tedy pro všechny bez omezení - pozn. red.). Ale nejsem si jist, zda to tak chápou i koaliční partneři," říká Mládek.

Souhlasí s ním i jeho stranický kolega a stínový ministr práce a sociálních věcí ČSSD Roman Sklenák: „Parametry porodného nejsou předmětem koaliční smlouvy a budou dohodnuty po vzniku vlády," odpovídá Sklenák obecně. Ve stejném duchu se zatím vyjadřují i zástupci hnutí ANO.

To, co vlastně slib ohledně porodného v koaliční smlouvě znamená,  nechtěl upřesnit ani kandidát KDU-ČSL na post ministra práce a sociálních věcí Jan Bartošek. Dodává nicméně, že rozšíření porodného lidovci nepodporovali, protože taková dávka podle nich není systémová.

Mnohem více by se podle Bartoška vyplatilo spíše navázat bonusové složky na příjmy rodin - koneckonců lidovci do koaliční smlouvy prosadili i postupné zvyšování daňové slevy na druhé a další dítě.
    
Pravidla pro 2014

Jisté je, že přinejmenším ještě pro rok 2014 budou platit podmínky nastavené bývalou vládou Petra Nečase, respektive Jaromírem Drábkem.

Porodné ve výši 13 tisíc korun nyní dává stát jen na první dítě a mají na něj nárok pouze rodiny, jejichž čistý příjem je menší než 2,4násobek životního minima.

Foto: Vojtěch Marek

Pokud je rodina kompletní, pak jejich měsíční čistý příjem nesmí přesáhnout 18 504 korun, u matky-samoživitelky činí hranice čistého příjmu 11 712 měsíčně. Jsou-li prvními narozenými dětmi dvojčata či vícerčata a rodina zároveň splní i podmínku o maximální možné velikosti čistého příjmu, pak porodné činí 19 500 korun.

Toto omezení platí od ledna 2011. Předtím platily stejné částky, ale bez omezení příjmu i počtu dětí.

 

Právě se děje

Další zprávy