Jak spořitelnu baví rodina? Nic extra za dost peněz

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
9. 9. 2013 9:41
Cena za balíček pro rodinu je sice 98 korun, celková cena ale šplhá na dvojnásobek
Kluk z reklamy na spořitelnu.
Kluk z reklamy na spořitelnu. | Foto: Repro z reklamy České spořitelny

RECENZE PRODUKTU - "Rodina nás baví," hlásí Česká spořitelna v aktuální reklamní kampani, v níž nechává promlouvat děti a která končí pozvánkou na pobočku. O nabízeném produktu přitom v reklamě nepadne ani řeč. Vyzkoušeli jsme tedy, co největší tuzemská banka vlastně nabízí.

Nový produkt - který spořitelna nabízí zatím do konce září a následně zájem o něj vyhodnotí - je takový jako většina nabídky od spořitelny. Nevýrazný, nepřehledný a minimálně pro lidi, kteří kdy zkusili některou z "levných" bank (nebo třeba účet Genius Gratis od GE Money Bank), i drahý. Vedle téměř stokorunového paušálu se v něm platí například i za odchozí platby, takže konečný účet se snadno vyšplhá přes dvě stě korun.

Neznamená to ale, že na něm české rodiny za své bankovní služby nemohou ušetřit. Pokud mají dosud několik samostatných „tarifových" účtů v České spořitelně, případně u konkurenčních velkých bank, mohou ušetřit třeba i stokoruny ročně.

Česká spořitelna tak i nadále spoléhá na to, že z její několikamilionové masy klientů objeví „kouzlo" bezpoplatkových nebo výrazně levnějších bank jen nepodstatná menšina. Zbytku zkouší prodat poměrně drahý balíček služeb a pro jistotu ho opět zkomplikuje tak, aby se v něm běžný klient ztratil.

Dokonce i výpis zdarma!

Co konkrétně Česká spořitelna rodinám nabízí? „Máme nový rodinný účet. Pokud je jeden člen rodiny naším klientem a má Osobní účet ČS II s doplňkovou službou Rodina (za 29 Kč měsíčně), druhý dospělý v rodině dostane základní balíček k Osobnímu účtu ČS II zdarma (a to po celou dobu využívání účtu). Navíc děti do 21 let a studenti do 30 let mají základní balíček k Osobnímu účtu ČS II také zdarma. Platby mezi členy rodiny jsou na jakýkoliv produkt člena rodiny také zdarma," odpovídá Klára Pačesová z tiskového oddělení České spořitelny.

Banky na Aktuálně.cz
Autor fotografie: Jan Langer

Banky na Aktuálně.cz

  • Raiffeisenbank přepřahá klienty, žene je na nová konta
  • Druhá největší banka mění ceny. Prošli jsme je za vás
  • Rychlé platby dobývají Česko. Spořitelna hlásí milion
  • Banka vám zařídí slevu při nákupu bydlení. Za hypotéku
  • Air Bank jako slevomat. Nabídne auta i televize
  • Chyba v žalobě na poplatky. Advokát: Stihneme opravit
  • Šéf spořitelny jako pankáč. Láká na hudbu i balíček

Za 98 korun měsíčně - přesněji 69 korun za účet ČS II a 29 korun příplatek za službu Rodina - získá každý z majitelů účtů i rodinných podúčtů následující služby:

- platební kartu Visa Classic s vlastním obrázkem,
- peníze stranou: podúčet, na který lze odkládat peníze a nelze je čerpat kartou,
- měsíčně dva výběry z bankomatů České spořitelny,
- všechny příchozí platby,
- dva výpisy z účtu,
- přístup k účtu 24 hodin denně prostřednictvím internetu nebo mobilu - Servis 24,
- všechny změny PIN ke kartě,
- všechny změny limitů ke kartě,
- všechna odemknutí/zamknutí karty,
- odměny za platby kartou - Program Partner,
- bezkontaktní nálepka.

V tomto seznamu jsou služby, jejichž zpoplatnění by působilo jako z jiné doby. Například na výpis zdarma má klient nárok ze zákona. Také příchozí platby dnes účtují běžným klientům jen „hodně odvážné" banky. U některých bank je už samozřejmostí i platební karta zdarma, ale je pravda, že Česká spořitelna k ní nabízí nadstandard v podobě vlastní volby obrázku či bezkontaktní platební nálepky (ta je ovšem za šest korun měsíčně).

Nabízený podúčet je úročený stejně jako běžný účet, tedy zcela minimální sazbou 0,01 procenta. Dva bezplatné výběry z bankomatu nejsou žádný přehnaný luxus, ale dá se s nimi vystačit, Česká spořitelna navíc má největší bankomatovou síť v Česku (cca 1400 přístrojů), což je jasná konkurenční výhoda. Některé menší banky ji sice kompenzují bezplatnými výběry v jakémkoli bankomatu, ovšem s podmínkou dostatečné měsíční útraty kartou u obchodníků.

Za třetí a další výběr z bankomatu ČS se v daném měsíci platí poplatek ve výši šest korun, jakýkoli výběr z bankomatu jiné banky vyjde na 40 korun. Česká spořitelna nabízí také dokoupení balíčku na neomezené výběry z bankomatů ČS za 29 korun měsíčně.

Chcete platit stovku? Podívejte se i jinam

V ceně balíčku však nenajdete základní bankovní službu, které se nevyhne snad žádný klient - odchozí platby. Ty přijdou v rámci banky na dvě koruny, mimo banku na čtyři koruny. V České spořitelně se navíc ani nevyplatí zřizovat inkasa nebo trvalé příkazy. Samotné jeho zřízení, případně zrušení je sice zdarma, ale z něho vzešlá platba vyjde na pět korun v rámci spořitelny a na sedm korun do jiných bank.

Jako jednu z výhod rodinné nabídky sice spořitelna komunikuje i možnost posílat zdarma platby na všechny rodinné účty ve skupině České spořitelny, současný standard na bankovním trhu už je však takový, že platby v rámci banky jsou zdarma vždy.

Konečná cena rodinného balíčku tedy jistě neskončí na základním paušálu 98 korun, ale může vyšplhat i na dvojnásobek, pokud dva dospělí uživatelé odešlou měsíčně deset plateb a dalších deset trvalých příkazů.

Jeden dospělý se tak hravě v průměru opět dostane na cenu 100 korun za měsíc, což je hranice, nad kterou už se lze podívat po běžných účtech s nadstandardními službami. Zde jsou tipy na dva vážné konkurenty:

- eKonto Komplet od Raiffeisenbank stojí 129 korun - při dodržení podmínky kreditního obratu ve výši 15 tisíc měsíčně a tří plateb kartou u obchodníka - a za tuto cenu nabízí bez dalších příplatků například všechny odchozí platby, jakýkoli výběr z bankomatu v Česku i v zahraničí nebo vedení kreditní karty, která vrací jeden až dvě procenta z nákupu, rovněž v ceně balíčku. Je si třeba ovšem pohlídat v úvodu zmíněné podmínky, protože jinak konto vyjde měsíčně na 250 korun.

- Velký tarif od Air Bank stojí 100 korun měsíčně, je pod ním možné zřídit až 10 podúčtů, které lze samostatně ovládat. V ceně jsou dvě platební karty, všechny odchozí platby, jakýkoli výběr z bankomatu v Česku či možnost úročení prostředků do 100 tisíc korun sazbou ze spořicího účtu - nyní 1,6 %. Pro získání poslední zmíněné výhody je ovšem třeba udělat pět plateb kartou měsíčně.

 

Právě se děje

Další zprávy