Kdyby nebyly důchody: čtyři tisíce měsíčně pro každého

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
7. 9. 2013 19:00
V Česku má iniciativa zatím nasbíráno 1500 podpisů, v celé EU pak téměř 70 tisíc
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Isifa / Thinkstock

Praha - 3682 korun by měsíčně mohl pobírat každý občan v České republice, pokud by se zrušily všechny ostatní dávky včetně důchodů. Přesně na takovou výši by stačilo 464 miliard, které stát loni na dávky vydal. Jednotný příjem v takové výši by se dostal i nad hranici životního minima, které v Česku nyní dělá 3410 korun na jednotlivce.

Právě zhruba takovou výši pravidelného měsíčního příspěvku pro každého občana požaduje Iniciativa evropských občanů za nepodmíněný základní příjem, napsal jako první deník Insider.

Na jednoduchou matematiku ovšem zapomeňte, píše zmíněný deník. Iniciativa ústy svého českého zástupce Tomáše Haimanna totiž nechce „antisociální" dávku, která by nahradila celý stávající systém dávek - jak ji v Topolánkově vládě navrhoval její první ministr financí Vlastimil Tlustý -, ale plánuje ji jako dodatek k síti současných dávek. Některé by zrušila, ale určitě ne důchody či dávky pro zdravotně postižené.

Důchody polykají většinu dávek

Jen výdaje na důchody ale loni spolykaly 80 procent (372,8 miliardy korun) celkově vyplacených dávek. Jak by tedy byl nepodmíněný příjem pro každého financován? Část určitě z úspor vzniklých rušením některých jiných - a mnohdy velmi složitě vypočítávaných - dávek a s tím spojené úřednické agendy. Část by se vybrala na daních. Například propagační video projektu hovoří o daních na finanční transakce či o daních na produkty, které znečišťují životní prostředí.

Iniciativa, která se v Česku oficiálně představí na tiskové konferenci v půlce září, v tento okamžik každopádně nemá zatím přesný plán, jak by měl nepodmíněný příjem pro každého vypadat. Zda bude skutečně pro každého (například včetně dětí a důchodců), má určit jednak celospolečenská diskuse, kterou se iniciativa snaží vyvolat, a především analýzy Evropské komise.

Hlavním cílem iniciativy je získat v celé EU milion podpisů, přičemž v Česku je potřeba získat alespoň 16 500 podpisů. Poté budou muset unijní orgány detailně analyzovat celý koncept a přijít s jednotlivými metodami možného řešení. Právě z těchto analýz by měly vzejít konkrétní parametry nepodmíněného příjmu.

Čas na získání podpisů má iniciativa, kterou už EU oficiálně uznala, do 14. ledna 2014. V Česku má zatím nasbíráno 1500 podpisů, v celé EU pak téměř 70 tisíc.

Čtěte podrobně v placeném deníku Insider ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy