Peníze nikde. Na rodičovskou čekají lidé v celé zemi

Jiří Hovorka Tomáš Fránek, Jiří Hovorka
15. 2. 2013 14:55
Původně se problém podle úřadů týkal hlavně Olomoucka
Foto: Reuters

BrnoRodičovský příspěvek v únoru zatím nedostaly na svoje účty rodiny po celé zemi. Jde přitom o příjemce dávek, kteří v předchozích měsících dostávali dávky vždy kolem desátého dne v měsíci.

Problém zástupci ministerstva práce a sociálních věcí a úřadů práce komentovali již ve středu. Mluvčí Úřadu práce ČR Jiří Reichl tehdy říkal, že se problém týká především rodičovských a pěstounských dávek v Olomouckém kraji. Problém se měl týkat zhruba 15 tisíc lidí.

Nyní potvrdil, že situaci v únoru proti předchozím změnila také novela zákona o pěstounech. Ta platí od nového roku a podle ní může úřad práce začít vyplácet dávky nejdříve devátý den v měsíci. Peníze proto tento měsíc chodí se zpožděním proti předchozímu období.

Na rodičovský příspěvek, který zatím chodil kolem 10. dne v měsíci, proto stále ještě čekají matky po celé zemi.

"Peníze chodily vždy kolem sedmého, osmého, maximálně do desátého dne v měsíci, tento měsíc ale čekám zatím na peníze marně," uvedla žena z Prahy, která nechce být jmenována.

Také facebookový profil České spořitelny, kam peníze z úřadu práce chodí, je plný reakcí rozzlobených žen z celé země, které peníze zatím nedostaly.

"Už toho mám fakt dost! Peníze z úřadu odešly 13. a peníze nikde!! Ruším účet u ČS a zajdu si tam, ať mně řeknou, kde jsou ty peníze," uvedla dnes Pavla Velová z Tábora.

"Tady nemá cenu ani nic psát skrz peníze o rodičovském příspěvku. Vymlouvat se na chybu softwaru, že se neví, kolik kdo peněz má dostat, je podle mě ubohost, jelikož snad každý měsíc se odesílají stejné částky," napsala Markéta Kochloffelova z Děčína.

Další ženy si stěžují na to, že jim kvůli pozdní výplatě dávek hrozí sankce za pozdní splácení půjček a dalších závazků.

Foto: Vojtěch Marek
Čtěte také:
Spořitelna neví, komu poslat dávky. 15 tisíc lidí čeká
Analýza: Tři důvody, proč vám úřad práce nepomůže
Soud: Úřad zdržuje verdikt o Drábkových systémech

Zpoždění nemůže existovat

Ve středu přitom MPSV i Generální ředitelství úřadu práce uvedlo, že ke zpoždění výplaty rodičovské došlo především na Olomoucku. Situaci měla zavinit dodavatelská firma, včera MPSV oznámilo, že peníze už byly poslány na účty lidí.

I přes zpoždění dávek je podle MPSV vše podle zákona v pořádku. „Termín pro vyplacení rodičovských příspěvků za leden 2013 je do konce měsíce února 2013. To je pro nás závazný termín. S žádným pojmem "obvyklý" termín nepracujeme," stojí v manuálu, kterým úředníci odpovídají na nejčastější dotazy k současnému problematickému stavu.

"Pokud si rozdělíme měsíc do dekád, tak v první dekádě je obecně vypláceno cca 30 % dávek, v druhé 60 % a v poslední dekádě 10 %," pokračuje odpověď.

"Dávky jsme tento měsíc skutečně posílali později, 9. února bylo v sobotu a to dávky pozdrželo. Je ale pravda, že se rozčílení klienti ozývají, kdy jim peníze pošleme," potvrdila jedna z pracovnic úřadu práce z jihu Moravy.

"Jednáme o tom, aby se znovu dávky mohly posílat odděleně," uvedl Reichl. Podle nových pravidel se totiž sjednotily výplatní termíny pro pěstounské dávky a rodičovský příspěvek. Týká se to přitom všech příjemců, tedy i těch, kteří čerpají jen rodičovskou.

 

Právě se děje

Další zprávy