Krize v praxi. O osobní bankrot žádá čím dál více lidí

ČTK ČTK
5. 4. 2012 16:22
Za poslední rok vyhlásilo osobní bankrot téměř 13 tisíc obyvatel Česka
Foto: Thinkstock

Praha - Letos v březnu bylo podáno 2092 návrhů na osobní bankrot, což je o 225 více než v únoru.

Je to nejvíce od ledna 2008, tedy od doby, kdy je podle insolvenčního zákona možné osobní bankrot vyhlásit. Vyplývá to z analýzy společnosti CCB - Czech Credit Bureau.

Osobní bankrot, respektive oddlužení, je určeno pro zadlužené osoby, které jsou schopné věřitelům jednorázově nebo ve splátkách nejdéle do pěti let uhradit alespoň 30 procent pohledávek.

V březnu 2012 bylo osobních bankrotů vyhlášeno 1301, ve srovnání s předchozím měsícem se jejich počet zvýšil o 79 případů. Více jich bylo vyhlášeno jen v lednu letošního roku - 1311.

Za posledních 12 měsíců bylo vyhlášeno 12 882 osobních bankrotů, což je o 67 procent více než ve stejném období loňského roku.

"Počet osobních bankrotů se postupně zvyšoval, ale s nižší dynamikou. Obdobný vývoj lze očekávat i pro letošní rok," říká analytička CCB Věra Kameníčková.

S růstem počtu návrhů na osobní bankrot se podle ní mírně prodlužuje doba od podání návrhu na jeho vyřešení, i když je stále ještě kratší než u firemních bankrotů.

Nejméně bankrotů na Vysočině

"Institut osobního bankrotu sehrává ozdravnou roli a ukazuje, že zadlužení nemusí být něco pro dlužníka zničujícího, ale že to je stav, který lze racionálně řešit," říká jeden ze spoluautorů insolvenčního zákona a poradce advokátní kanceláře PRK Partners Bohumil Havel.

Z celkového počtu osobních bankrotů jich bylo v březnu nejvíce vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (187), dále ve Středočeském kraji (163) a kraji Ústeckém (150).

Nejmenším počtem osobních bankrotů za poslední rok se může pochlubit kraj Vysočina (282).

CCB - Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, bankovního a nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. CCB byla založena v roce 2000.

 

Právě se děje

Další zprávy