Zvýšíte důchod rodičům a ušetříte na daních. Jste pro?

Petr Kučera Petr Kučera
2. 11. 2011 14:00
Novou možnost chce využít necelá třetina lidí. Většina o ní zatím neví
Foto: Reuters

Praha - Přispívat svým rodičům na důchod se zatím chystá necelá třetina (29 procent) obyvatel České republiky.

Vyplývá to z průzkumu agentury Perfect Crowd pro finančně-poradenskou společnost AWD ČR na vzorku 400 respondentů.

Průzkum však ukázal, že velká část populace (43 procent) stále nemá dostatek informací o novince, kterou má přinést důchodová reforma po roce 2013.

Ta umožní, aby děti adresně zasílaly jedno procento z vyměřovacího základu na důchodové pojištění (hrubé mzdy) přímo svým rodičům v penzijním věku.

"Je překvapující, že o příspěvku rodičům uvažuje dosud jen tak malý počet lidí, přestože bude plně financován ze státního rozpočtu a nebude je nic stát. Děti ušetří na daních a naspořené peníze získají jejich rodiče," říká k výsledkům průzkumu hlavní analytik AWD ČR Tomáš Rampula.

"Kdo má hrubou mzdu například 25 tisíc korun měsíčně, ročně tedy 300 tisíc, může svým rodičům přispět částkou až tři tisíce korun ročně. O stejnou částku se mu pak v rámci ročního zúčtování daně zvýší sleva na dani," vysvětluje Rampula.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters
Čtěte také:
Kdy půjdete do důchodu? Začíná platit nová tabulka
Na stáří šetří dvě pětiny lidí, ostatní nemají z čeho
Nové spoření v penzijních fondech využije čtvrtina lidí

Z dat shromážděných společností AWD ČR na vzorku 12 tisíc klientů pak vyplývá, že naopak svým dětem na studium spoří čtvrtina (25 procent) rodičů.

Průměrně jim na vzdělání naspořili částku 378 940 korun. Tato data jsou však ovlivněna tím, že průměrný příjem klientů AWD je nadprůměrných 37 tisíc korun hrubého.

 

Právě se děje

Další zprávy