Zpřísnění: Kdo nedává dítě do školy, přijde o příspěvek

Petr Kučera Petr Kučera, Jana Králová
24. 12. 2011 14:03
Nová pravidla rodičovského příspěvku mají podpořit povinnou školní docházku
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Veronika Lehovcová Suchá

Praha - Kdo neposílá dítě pravidelně do školy, přijde o část rodičovského příspěvku. S takovým zpřísněním dosavadních pravidel počítá novela zákona, která začíná platit od ledna 2012.

Rodičovský příspěvek bude od Nového roku činit v součtu maximálně 220 tisíc korun na jedno dítě bez ohledu na zvolenou variantu čerpání.

Pokud ale rodič řádně neplní povinnost, související s povinnou školní docházkou staršího dítěte, může mu úřad z tohoto celkového limitu nově strhnout 22 800 korun.

Předpokladem je, že rodiči byla předtím pravomocně uložena sankce podle přestupkového zákona.

Podle něj může dostat pokutu až 3000 korun ten, kdo "ohrožuje výchovu a vzdělávání nezletilého zejména tím, že jej nepřihlásí k povinné školní docházce nebo zanedbává péči o tuto docházku". V nejvážnějších případech hrozí až pětileté vězení za ohrožování výchovy dítěte.

Rodiče, kteří už vyčerpali téměř celý limit z celkové částky 220 tisíc korun, by tak po stržení 22 800 korun museli příslušnou část státu vrátit.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Vládní reformy jsou zatím velmi šetrné, říká Drábek
Poslední rok školky zůstane bezplatný. Ale ne vždycky
Školní obědy zdraží o čtvrtinu, změní se i složení

Poměrně málo známý je fakt, že už podle dosavadních pravidel nemají tito rodiče nárok na dávky v hmotné nouzi - tedy státní pomoc pro nejchudší, kam patří příspěvek na živobytí nebo doplatek na bydlení. V praxi však úřady tuto možnost využívají jen minimálně.

Novinkou od ledna 2012 tedy bude jen rozšíření této sankce i na dávky státní sociální podpory, konkrétně na rodičovský příspěvek.

Za "zanedbání rodičovské zodpovědnosti" přitom bývá považována až situace, kdy počet neomluvených hodin přesáhne deset za pololetí, případně kdy opakovaně vznikají pochybnosti o oprávněnosti dlouhodobé omluvenky vystavené pouze rodičem.

Tyto případy nejdříve řeší škola a teprve jde-li o více než 25 hodin, musí povinně informovat také úřady.

 

Právě se děje

Další zprávy