Škrty v rodičovské: Retroaktivita, na kterou zapomněli

Petr Kučera Petr Kučera
28. 4. 2011 6:00
Rodiče se zatím nedozví, jestli mají nárok na doplatek příspěvku
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Sociálnědemokratičtí poslanci "zapomněli" u Ústavního soudu napadnout retroaktivitu škrtů v rodičovském příspěvku.

Tisíce rodičů přitom od letošního ledna přišly o polovinu příspěvku, který začaly čerpat už vloni a nepočítaly s jeho brzkým snížením.

Jestliže rodič začal čerpat příspěvek například v březnu 2010, měl až do letošního listopadu dostávat od státu 7600 korun měsíčně. Kvůli škrtům ale od ledna 2011 dostává jen polovinu - 3800 korun, celkově tak může přijít až o 42 tisíc.

Ještě vloni v září přitom ministerstvo práce a sociálních věcí navrhovalo, aby se stávajících příjemců škrty nedotkly. Ve Sbírce zákonů pak zákon vyšel necelé dva měsíce před lednovým snížením. I rodiče, kteří se rozhodli nahradit nečekaný výpadek příjmů přivýdělkem, tedy měli málo času na zajištění práce.

Není jisté, jak by rozhodl...

Poslanci ČSSD v prosinci podali Ústavnímu soudu hned tři návrhy na zrušení zákonů, ani v jednom však výslovně nenapadli snížení rodičovského příspěvku i pro stávající příjemce.

Není proto jasné, zda by ústavní soudci rozhodli stejně jako u zpětného zdanění podpory stavebního spoření.

Oba škrty mají několik shodných znaků, týkajících se zejména narušení principu "oprávněného očekávání".

Na druhou stranu soud nepopírá právo vlády měnit výši různých příspěvků, pokud jde jen o příspěvky "od teď do budoucna", ačkoliv se takové změny dotknou i stávajících příjemců.

Ústavní soud by tak zřejmě posuzoval, zda veřejný zájem na "zpětné" změně pravidel byl silnější než požadavek na ochranu právní jistoty občanů.

...  ale šance tu je

Poslanci ČSSD byli z řad opozice jediní, kdo v praxi mohli zrušení části zákona Ústavnímu soudu navrhnout. Komunisté totiž nemají potřebný počet 41 poslanců (nebo 17 senátorů).

Ústavní stížnost kromě toho může podat kdokoliv, kdo byl těmito škrty přímo postižen. Podle dostupných informací tak ale nikdo neučinil. Stížnost přitom mohl podat jen do 60 dnů ode dne, kdy se o snížení příspěvku dozvěděl.

ČSSD sice v březnu uspěla s návrhem na zrušení "úsporného balíčku" jako celku, stěžovala si ale jen na zrychlený způsob jeho přijetí. Ústavní soud poté ponechal zákon v platnosti až do konce roku 2011 a dal tak koaliční vládě dost času na schválení totožného zákona, tentokrát už standardní formou.

Verdikt Ústavního soudu mimo jiné znamená, že tento předpis už nikdo další napadnout nemůže. To bude možné znovu až poté, co Parlament přijme "nový" zákon, tedy nejdříve na konci letošního roku.

O balíčku škrtů v sociální oblasti má sněmovna znovu jednat v nejbližších dnech. Opoziční poslanci z ČSSD a KSČM navrhnou jeho zamítnutí, nemají však potřebnou většinu.

Na možnou retroaktivitu škrtů v rodičovském příspěvku chce poslance výslovně upozornit přinejmenším komunista Miroslav Opálka, který je takzvaným zpravodajem k návrhu zákona.

 

Právě se děje

Další zprávy