Vyšší rodičovskou můžete mít už teď. Víme, jak na to

Petr Kučera Petr Kučera
19. 4. 2011 5:30
Otec na mateřské - legální trik, jak vylepšit rodinný rozpočet
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

PORADNA - Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek chce od roku 2012 umožnit, aby nezaměstnané matky dosáhly na vyšší rodičovský příspěvek snadněji než dosud (podrobněji zde).

Dosud totiž platí, že nezaměstnané matky (ale také studentky či podnikatelky, pokud si dobrovolně neplatily nemocenské pojištění) si nemohou zvolit délku rodičovského příspěvku. Automaticky jim připadne nejméně výhodná čtyřletá varianta.

Už nyní však lze toto pravidlo obejít v případě, kdy otec dítěte pracuje a platí si tedy nemocenské pojištění. V praxi jde sice o poměrně komplikovaný, ale legální postup, který může vylepšit rodinný rozpočet až o 20 tisíc korun.

Na přání mnoha čtenářů a čtenářek jsme připravili podrobný návod, jak se lze vyhnout čtyřleté variantě podle současných pravidel.

Tříletá je výhodnější

Matky, které byly před porodem zaměstnané nebo si jako podnikatelky dobrovolně platily nemocenské pojištění, mají nárok na tříletou variantu rodičovského příspěvku (pro zjednodušení vynechme předchozí mateřskou). Ta činí v součtu až 235 600 korun.

Nezaměstnané matky, nepracující studentky nebo podnikatelky bez nemocenského pojištění jsou na tom hůře. Automaticky spadnou do čtyřleté varianty rodičovského příspěvku. Ta je nejen v součtu nejnižší (v tomto případě 216 600 korun), ale také obtížněji vyčerpatelná až do konce - jakmile jde totiž dítě do školky dříve než ve čtyřech letech nebo se mu narodí sourozenec, zbytek příspěvku „propadne".

Kvůli přehlednosti nezmíníme podrobněji dvouletou variantu rodičovského příspěvku, i když uvedené postupy lze obdobně použít i při její volbě.

Variantu musí zvolit otec

Čtyřleté variantě se mohou matky vyhnout, jestliže alespoň otec dítěte před porodem pracoval a platil si tedy nemocenské pojištění.

Takový otec totiž má - díky účasti na pojištění - oproti matce nárok na peněžitou podporu v mateřství a díky tomu pak také na lepší variantu rodičovského příspěvku.

Podstata celého triku je v tom, že otec může matku v čerpání dávek vystřídat. Podle zákona je přitom „jednou zvolená varianta rodičovského příspěvku už neměnná", a to i po opětovném převodu z otce na matku.

Zároveň od letošního roku platí, že tříletou variantu si lze zvolit jen do konce kalendářního měsíce, v němž dítě dovrší devátého měsíce věku - jinak rodič automaticky spadne do čtyřleté.

A teď už konkrétní postup.

Nejdříve na mateřskou

Po porodu začne matka čerpat rodičovský příspěvek, zatím si nezvolí variantu či délku čerpání. Stejně jako ostatní tedy zatím dostává 7600 korun měsíčně.

Čas pro otce nastane nejdříve po šestinedělí. Tehdy mu vznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství, tedy dávku placenou právě z jeho nemocenského pojištění.

Samotný nárok však nestačí. Je potřeba, aby otec skutečně na „mateřskou" nastoupil a začal tuto dávku čerpat. Stačí přitom na libovolně krátkou dobu, tedy třeba jen na symbolický týden či 14 dnů (pro zjednodušení raději takové období, v němž se neláme kalendářní měsíc).

Aby měli rodiče dost času na další potřebné kroky, je vhodné nastoupit na mateřskou někdy mezi zmíněným 7. týdnem a zhruba půl rokem věku dítěte.

Na mateřskou dovolenou má otec nárok ze zákona, zaměstnavatel mu ji tedy musí poskytnout - i když ideální je samozřejmě dohoda o oboustranně přijatelném termínu.

Otec přinese zaměstnavateli žádost na oficiálním formuláři, současně by měl oznámit i den předpokládaného ukončení mateřské dovolené. Kromě formuláře je potřeba rodný list dítěte a dohoda s matkou dítěte - tyto podklady pak firma posílá České správě sociálního zabezpečení.

Zmíněná dohoda nemusí být úředně ověřená, stačí podpisy otce a matky. Závazný vzor neexistuje, nicméně toto je jedna z možných podob: 

Dohoda o předání syna do péče. Rodiče Dítěte (jméno, příjmení, datum narození, rodné číslo) se dohodli na jeho předání do péče otce. Od (datum) bude mít syna v péči jeho otec (jméno, příjmení, rodné číslo). Matka dosud nepobírala peněžitou pomoc v mateřství na toto dítě, do data předání syna do péče pobírá rodičovský příspěvek. Podpisy obou rodičů a datum.

Během mateřské dovolené otec nesmí vykonávat práci, ze které je placena jeho peněžitá podpora v mateřství. Zjednodušeně řečeno musí jít o opravdovou dovolenou v zaměstnání. Ostatně jde o dávku nemocenského pojištění a pravidla jsou tedy obdobná jako u pracovní neschopnosti.

Otec si přesto může s firmou dohodnout, že si například „promeškané" hodiny napracuje po skončení mateřské dovolené, aby jeho příjem v daném měsíci neklesl příliš (dávka mateřské činí maximálně 70 % mzdy) nebo aby nezpůsobil zaměstnavateli provozní problémy. Musí však jít o dohodu, firma ani zaměstnanec k tomu nemohou druhou stranu nutit.

Společná cesta na úřad

Před začátkem mateřské je také vhodné vědět, že podle zákona nelze na jedno dítě současně - tedy ve stejném kalendářním měsíci - čerpat peněžitou podporu v mateřství a rodičovský příspěvek.

Ideální tedy je, když oba rodiče společně navštíví odbor státní sociální podpory na úřadu práce (ten, který matce dosud vyplácel rodičovský příspěvek), oznámí svůj úmysl a poradí se. Nic jim nehrozí, popisovaný postup je legální a v praxi používaný.

Matka na příslušném formuláři požádá o ukončení výplaty rodičovského příspěvku. V měsíci, kdy otec čerpá mateřskou, jí zřejmě vznikne přeplatek a bude jej muset vrátit (záleží na výši mateřské).

O rodičovský příspěvek pak naopak požádá otec - tak, aby navazoval na jeho mateřskou. Úřad po něm zřejmě bude chtít potvrzení o výši mateřské od České správy sociálního zabezpečení, což kromě dalšího vyřizování často obnáší i pár dnů čekání.

Současně se žádostí o rodičovský příspěvek vyplní otec i samostatný list týkající se volby varianty. Zvolí si tedy tříletou, přičemž tato volba je už (ve vztahu k danému dítěti) neměnná. Volbu musí stihnout do konce kalendářního měsíce, v němž dítě dovrší devátého měsíce věku.

Po měsíci pak otec požádá o převedení příspěvku zpět na matku, v ideálním případě by měli opět oba společně zajít na úřad práce (odbor státní sociální podpory) a podepsat potřebné žádosti.

Během čerpání rodičovského příspěvku už může otec normálně pracovat, tato dávka tedy - na rozdíl od peněžité podpory v mateřství - nevyžaduje přerušení zaměstnání. Mimochodem otec žádá stát o rodičovský příspěvek, nikoliv zaměstnavatele o rodičovskou dovolenou, ač se tyto pojmy často pletou.

Pozor na pojistné

V kalendářním měsíci, kdy rodičovský příspěvek dostane otec místo matky, zřejmě čeká na matku ještě jedna povinnost.

Pokud je nezaměstnaná, musí totiž za tento měsíc zaplatit minimální částku pojistného na zdravotní pojištění - 1080 korun. Výjimkou je situace, kdy matka „celodenně osobně a řádně pečuje o jiné dítě do sedmi let věku (to znamená, že jej například nedává do školky). Pomoci by měl opět zaměstnanec konkrétní zdravotní pojišťovny.

Naopak sociální pojištění si matka kvůli přerušení rodičovského příspěvku za tento měsíc platit nemusí.

Nebezpečné nádobí, kosmetika i hračky. Podívejte, před čím varují úřady:

 

Právě se děje

Další zprávy