Tříletá rodičovská klesne až o 16 tisíc, vláda souhlasí

Petr Kučera Petr Kučera
18. 5. 2011 14:45
Příjemnější změnou je konec některých dosavadních omezení
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Tříletá varianta rodičovského příspěvku klesne od roku 2012 až o téměř 16 tisíc korun. Zároveň se ale zjednoduší pravidla pro čerpání této dávky.

Vyplývá to z novely, kterou ve středu schválila vláda na návrh ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka z TOP 09. "Návrh prošel beze změny," potvrdila mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Cílem tentokrát není ušetřit státnímu rozpočtu, ale sjednotit maximální výši pro všechny varianty rodičovského příspěvku kvůli tomu, aby zájemci mohli nově přecházet mezi variantami.

Drábek navrhl jednotný strop 220 tisíc korun nezávisle na délce čerpání. Zatímco dosavadní tříletá varianta klesne, méně rozšířená dvou- a čtyřletá varianta se o 3400 korun zvýší.

Na rodiny ale čekají i příjemnější novinky. Skončí dosavadní pravidlo, že jednou provedenou volbu délky čerpání už nelze později změnit. K vyššímu příspěvku se snadněji než dosud dostanou i nezaměstnané ženy, pokud si nemocenské pojištění platil alespoň otec dítěte.

Skončí také dosavadní omezení pro čerpání rodičovského příspěvku, pokud je dítě v mateřské škole.

Povinně jen pro nové příjemce

Pokud návrh podle očekávání schválí i koaliční většina ve sněmovně, dotknou se výhody i nevýhody nového systému hlavně lidí, kteří začnou rodičovský příspěvek čerpat po 1. lednu 2012.

Stávající příjemci si budou moci vybrat. Pokud se výslovně rozhodnou pro nový systém, mohou na něm vydělat hlavně rodiče, kteří se chtějí brzy vrátit do práce nebo mít rychle dalšího potomka. Pro lidi, kteří o změnu nepožádají, zůstane automaticky platit dosavadní systém, který je pro část rodičů výhodnější.

Maximálně 220 tisíc

Podle vládou schváleného návrhu se všechny varianty rodičovského příspěvku sjednotí tak, aby příjemci dostali maximálně 220 tisíc korun (v úhrnu za celou dobu pobírání příspěvku na jedno dítě).

Dosud lze při dvouleté variantě čerpání získat až 216 600 korun, při tříleté až 235 600 a při čtyřleté 216 600 nebo 178 600 (podle toho, zda následuje po peněžité pomoci v mateřství).

Má skončit dosavadní rozdělení rodičovského příspěvku na tři různě dlouhé varianty, mezi nimiž nelze přecházet. Nově si půjde zvolit v zásadě jakoukoliv délku čerpání (maximálně čtyři roky), přičemž na celkovou výši příspěvku to nebude mít vliv - pro všechny má činit maximálně 220 tisíc.

Rodič, který v blízké době plánuje dalšího potomka nebo se chce rychleji vrátit do práce, si tak bude moci vybrat kratší čerpání příspěvku. Dosud byla dvouletá varianta dostupná jen pro lidi s hrubou mzdou přes 16 tisíc korun.

Výše rodičovského příspěvku však bude omezena 70 procenty předchozího výdělku (vyměřovacího základu) a maximálně 11 500 korunami měsíčně. Drábek tím chce zamezit situaci, kdy by některé matky dostávaly od státu více peněz, než si předtím vydělávaly v zaměstnání.

Rychlost čerpání a tedy i výši měsíčního příspěvku by si rodiče mohli opakovaně měnit podle aktuálních potřeb, změna bude možná maximálně jednou za čtvrt roku.

Nově i pro nezaměstnané

Další příjemná novinka čeká podle návrhu na nezaměstnané matky, studentky či některé podnikatelky. Na vyšší příspěvek mají dosáhnout snadněji než dosud.

Nyní totiž platí, že nezaměstnaní rodiče si nemohou zvolit délku rodičovského příspěvku a automaticky jim připadne nejméně výhodná čtyřletá varianta.

Toto pravidlo lze dosud obejít v případě, kdy otec dítěte pracuje (platí si nemocenské pojištění). V praxi jde však o poměrně komplikovaný, byť legální postup.

Vláda schválila i Drábkův návrh, aby si vyšší (rychlejší) variantu příspěvku mohly nově vybrat i matky, u nichž podmínku pojištění splňuje alespoň otec dítěte.

Pouze pokud jsou nezaměstnaní oba rodiče nebo si například jako OSVČ neplatí pojištění dobrovolně, připadne jim i nadále nejméně výhodná čtyřletá varianta.

Konec omezení pro školku

Další chystanou změnu představil Drábek už dříve, i ona má platit od roku 2012. Má podstatně zmírnit dosavadní omezení pro ty, kdo chtějí pobírat rodičovský příspěvek a přitom dávat dítě do školky či do jeslí.

Dosud (ohledně zachování příspěvku) platí, že dítě, které dovršilo tří let věku, lze dát do školky každý den, ale maximálně na čtyři hodiny denně nebo na nejvýše pět dnů v kalendářním měsíci.

Toto omezení má podle vládou schváleného návrhu zcela skončit, navíc hranice se sníží ze tří na dva roky dítěte. Pokud změnu schválí i sněmovna, bude rodičům dětí starších dvou let poskytován rodičovský příspěvek bez ohledu na délku pobytu v zařízení péče o dítě.

U dětí mladších tří let nyní platí, že nechtějí-li rodiče přijít o příspěvek, mohou dát potomka do školky maximálně na pět dnů v kalendářním měsíci, přičemž za jeden den se počítá jakkoliv dlouhý pobyt, teoreticky i třeba jen hodina.

Tento limit chce Drábek rozšířit na 46 hodin měsíčně, skončí tedy dosavadní omezení co do počtu dnů. Věková hranice současně klesne ze tří na dva roky.

Ministerstvo práce a sociálních věcí však současně chce zrušit bezplatný poslední ročník mateřské školky. Někteří rodiče by mohli platit více peněz i za nižší ročníky školky (podrobněji v rozhovoru s Jaromírem Drábkem).

Druhý pokus

Drábek tak do vlády poslal návrh hodně podobný tomu, který mu koaliční partneři vloni na podzim odmítli schválit. Tehdy prošlo jen výrazné snížení čtyřleté varianty příspěvku. Škrty ve tříleté variantě vláda odmítla, protože byly v rozporu s jejím programovým prohlášením.

Na pouti je dětem vždycky fajn...
Na pouti je dětem vždycky fajn... | Foto: Reuters
Čtěte také:
Drábkův plán: Školky zdraží, aby mohly nabrat víc dětí
Školka už rodičovský příspěvek nesebere, plánuje Drábek
Sleva na manželku vám ušetří 25 tisíc na daních

Ministr nyní věří, že návrh prosadí právě díky současně navrhovaným zlepšením. Při jeho dubnové prezentaci připouštěl, že navržený strop - 220 tisíc korun - ještě nemusí být definitivní, jeho výše bude záležitostí politické dohody. Pokud by však strop vůbec neprosadil, zřejmě nedojde ani k uvolnění pravidel pro čerpání.

Na snížení tříleté varianty přitom vláda neušetří, rozpočtové výdaje na rodičovský příspěvek by zůstaly zhruba stejné jako dosud. Kromě zvýšení dvouleté a čtyřleté varianty totiž stát vydá více peněz například na příspěvek pro nezaměstnané nebo v souvislosti s ukončením omezení pro školky.

Podívejte se na výrobky a hračky, před nimiž varuje ČOI:

 

Právě se děje

Další zprávy