Příjemná zpráva: Porodné získá víc rodin, než si myslí

Petr Kučera Petr Kučera
14. 12. 2010 6:00
Do životního minima se počítá i nemluvně, potvrdilo ministerstvo
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek.
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Na porodné bude mít i po Novém roce nárok více rodin, než si řada z nich myslí. Vyplývá to z odpovědi, kterou online deník Aktuálně.cz získal od ministerstva práce a sociálních věcí ohledně nejasností při výpočtu životního minima rodiny.

Na 13 tisíc korun se při prvním narozeném dítěti mohou těšit páry žijící ve společné domácnosti, pokud jejich čistý měsíční příjem nepřesáhne 16 992 korun. Nikoliv tedy 13 152 korun, jak uvádějí některá média a podle ohlasů čtenářů i někteří úředníci.

Pro rodiče-samoživitele platí hranice 10 752 korun, nikoliv občas chybně uváděných 7502 korun.

Počítá se i miminko

Online deník Aktuálně.cz už od léta uvádí vyšší z uvedených limitů. Vychází z toho, že životní minimum rodiny se počítá ze situace v době podání žádosti (či ještě přesněji v době nároku na dávku), takže do rodiny by se mělo počítat i právě narozené dítě. Koneckonců porodné má finančně pokrýt právě zvýšené náklady spojené s novým členem rodiny.

Redakci se však ozvalo několik čtenářů, kteří přímo u "svých" úředníků nebo na jiných webech zjistili, že se limit počítá zpětně za předchozí kalendářní čtvrtletí, tedy ještě před narozením miminka. "Hranice není skoro 17 tisíc, ale jen něco přes 13 tisíc, takže s manželem na porodné nedosáhneme," napsala například čtenářka Jana Duchková.

Minimum je současné, ale příjem z dřívějška

"Pro rodiče a jedno dítě činí hranice 16 992 korun," potvrdila na dotaz Aktuálně.cz mluvčí ministerstva Viktorie Plívová po konzultaci s odborníky.

Částka životního minima se totiž skutečně počítá ze stavu po porodu, tedy i s dítětem.

Naopak takzvaná rozhodná doba, s níž se vypočtené životní minimum porovnává, se počítá za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Jak tedy postupovat v praxi?

Nejdříve si vypočtete životní minimum své rodiny, nejlépe pomocí kalkulačky na webu ministerstva. Jako "nezaopatřené dítě do šesti let věku" se tedy počítá i právě narozené miminko. Pozor, také samoživitelé se už počítají jako "vícečetná domácnost" (rodič žijící s miminkem), nevyplňují už tedy horní položku pro "jednotlivce".

Takto vypočtené minimum pak vynásobte číslem 2,4. Získáte limit, který je rozhodující pro vaši rodinu.

Pak si spočítejte měsíční čistý příjem vaší rodiny (rodičů dítěte ve společné domácnosti, případně jen samoživitele). Ten se počítá jako průměr z předchozího kalendářního čtvrtletí.

Do limitu příjmů se přitom počítají nejen výdělky ze zaměstnání nebo podnikání (čisté, tj. po zaplacení daní a pojistného), ale také sociální dávky, podpora v nezaměstnanosti či třeba důchody.

Jestliže jsou čisté příjmy (z předchozího kalendářního čtvrtletí) nižší než 2,4násobek životního minima vaší rodiny, máte na porodné nárok i po škrtech.

Jen na první dítě. Kromě dvojčat

Pozor však na druhou podmínku: I když se vejdete do limitu příjmů, dostanete porodné jen na první narozené dítě (počítá se podle ženy, nikoliv podle otce). Do počtu dětí se přitom počítají i potomci narození do 31. prosince 2010, tedy ještě před účinností škrtů.

O trochu lépe jsou na tom - z pohledu porodného - rodiče, kterým se napoprvé narodí více dětí současně.

Jednak se jim zvyšuje hranice životního minima rodiny o každé z takto narozených dětí. Pokud se tedy narodí dvojčata, zvyšuje se limit čistých příjmů na 20 832 korun měsíčně, u samoživitelů na 14 592 korun. U trojčat je to už 24 672 korun (u samoživitelů 18 432 korun).

Vyšší je i samotná částka porodného. Zatímco běžně činí 13 tisíc, pro dvojčata se zvyšuje na (celkem) 19 500 korun. Na rozdíl od životního minima už ale s každým dalším dítětem neroste - i rodiče čtyřčat tedy na porodném dostanou 19 500 korun, ne více.

Informovali vás úředníci špatně o novém limitu pro porodné? Nezjistili jste na vašem úřadě potřebné informace? Napište nám do redakce - váš podnět předáme ministerstvu, které slibilo případnou rychlou nápravu.

 

Právě se děje

Další zprávy