Za mateřskou školku si připlatíte, zvažuje Drábek

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
1. 12. 2010 6:35
Placená otcovská dovolená i daňové zvýhodnění částečných úvazků se odkládají
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí uvažuje, že zruší bezplatný poslední ročník mateřské školky. Také za další ročníky školky by rodiče měli platit víc než dosud.

Na úterní konferenci o podpoře rodin to v Poslanecké sněmovně řekla vedoucí odboru rodinné politiky ministerstva Kateřina Jirková.

Poslední ročník školky zdarma podle ní nepřinesl žádný efekt a vyšší spoluúčast rodičů prý umožní zřizovatelům skolek získat peníze na navýšení kapacit.

Vyšší poplatek za školku by podle ní mohli rodiče hradit z rodičovského příspěvku. Současná výše poplatků, zhruba v rozmezí od 300 do 1000 korun měsíčně, je podle jejího názoru ve srovnání s ostatními zeměmi extrémně nízká.

Návrh zákona chce ministerstvo předložit vládě nejdéle do konce února příštího roku, platit by měl od ledna 2012.

Zrušit bezplatný poslední ročník školky se už pokoušela v minulém volebním období tehdejší Topolánkova vláda. Kvůli patovému stavu ve sněmovně ale tehdy neuspěla.

Firemní školky ano, daňové slevy ne

Chystaný zákon "o podpoře rodin s dětmi" má také podpořit rozvoj firemních školek. Zaměstnavatelům se budou daňově uznávat téměř všechny náklady, které s nimi budou spojené, a to i v případě, že školku nezřídí sami, ale využijí nabídku někoho jiného.

Zákon má rovněž oficiálně zavést takzvané sousedské hlídání dětí. V případě, kdy rodič ve svém bytě nebo domě pečuje celý den o vlastní dítě, si bude moci vzít nejvýše tři svěřené děti.

Toto hlídání nebude spadat pod živnostenský zákon a nebude pro něj nutné živnostenské oprávnění. Také částka, kterou si za hlídání řekne, nemá být zákonem omezena.

Torzo z prorodinného balíčku

Návrh nového zákona vychází podle Jirkové z takzvaného prorodinného balíčku, navrženého v roce 2008 tehdejším ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem (ODS). Topolánkova vláda jej sice tehdy schválila, sněmovna jej ale do letošních voleb nestihla projednat.

Jak už ale online deník Aktuálně.cz informoval letos v červenci, kvůli nedostatku peněz ve státním rozpočtu půjde jen o torzo původních plánů. Vláda mimo jiné určitě nepodpoří takzvanou otcovskou dovolenou.

Původní návrh předpokládal, že by stát platil otcům během týdenní dovolené zhruba 70 procent jejich mzdy, tedy stejně jako dostávají ženy u peněžité podpory v mateřství. Otcové by si mohli dovolenou vybrat do šesti týdnů po narození dítěte. Podobně jako u mateřské by šlo o peníze z nemocenského pojištění. Rozpočet by tato novinka stála kolem půl miliardy korun ročně.

Ministerstvo v tomto nejbližším "balíčku" zatím nepočítá ani s novou slevu na pojistném pro zaměstnavatele, kteří vytvoří částečný úvazek pro rodiče s dětmi do šesti let. Měla činit 7200 korun ročně a fungovat zřejmě od roku 2012.

Zavedení této slevy je součástí programového prohlášení koaliční vlády ODS, TOP 09 a VV. "Od tohoto záměru rozhodně ustoupit nehodláme. Návrh budeme v příštím roce diskutovat s ministerstvem financí. Stejně jako v případě otcovské s jeho zavedením počítám," dodává ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). Už dříve nicméně Drábek řekl, že placená otcovská není reálná po dobu rozpočtové krize.

 

Právě se děje

Další zprávy