Utíkají vám koruny: Na čem lze ušetřit snadno a rychle

Jan Stuchlík, Peníze.cz
18. 11. 2010 17:00
Seriál o tom, jak dostat rodinné finance pod kontrolu
Foto: Aktuálně.cz

"Ten účet za telefon je šílený. Rozhodně pro rodinu v jejich situaci," zírá nevěřícně do rodinného účetnictví pražské rodiny Václava a Karoliny konzultantka Broker Consulting Hana Kollertová.

Měsíčně dají za čtyři mobily pro sebe a dvě dospívající dcery přes tři tisíce korun. To je třetina výdajů na běžný chod domácnosti. A to v situaci, kdy žijí na hraně, bez finanční rezervy a s dluhem, z něhož zvládají splácet pouze úroky.

Další bomba tiká o řádek níže. Každý měsíc platí rodina za kabelovou televizi 1400 korun. "To byl takový dárek," říká s potutelným úsměvem Karolina. A dodává, že by se jí klidně vzdala. Její manžel Václav se ovšem příliš nadšeně netváří.

Oba si jsou přitom dobře vědomi, v jak špatné finanční situaci se jejich rodina nachází. I proto se zúčastnili společného projektu serveru Peníze.cz a poradenské společnosti Broker Consulting. Konzultanti Hana Kollertová a Čeněk Liška hledají Václavovi a Karolině a mladému páru, Milošovi a Janě z Třebenic u Lovosic, možnosti, kde ušetřit a jak lépe hospodařit .

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte předchozí díly seriálu:
1. Mizí vám prachy? Poradíme vám, jak lépe hospodařit
2. Recept na dobré hospodaření zabere jen minimum času
3. Dohonily je staré dluhy, mají jen na úroky. Co teď?
4. Život bez finanční rezervy je jak ruská ruleta. Jak dál?

Všechny programy na kabelovce

"Otevřeně jsem se Václava zeptala, jestli opravdu potřebují všechny programy od UPC. Nakonec řekl, že ne. Že to mají hlavně kvůli internetu," vypráví Kollertová. Při pohledu do ceníku kabelového operátora UPC je jasné, že přechodem na nižší tarif může Václav s Karolinou ušetřit až osm set korun za měsíc.

S účtem za telefony to bude složitější. Václav s Karolinou si myslí, že mají dobře nastavené tarify, a že by se na nižší částku nedostali. "Přitom kdyby za měsíc provolali o osm set korun méně, tak za rok ušetří 9600 korun. To je pětina částky, kterou by si co nejrychleji potřebovali dospořit, aby měli dostatečnou finanční rezervu. Zatím žijí bez ní," soudí Kollertová.

Také Miloš s Janou ze severočeských Třebenic za telefony utratí slušnou sumu. Hlavně Miloš, který za měsíc provolá kolem 1200 korun. To je skoro čtvrtina peněz, které pár vydá za běžný chod domácnosti, tedy za jídlo, drogerii, televizi a telefony.

"U mobilního operátora jsme společně s rodinou našli mnohem výhodnější tarif. Navíc mezi sebou si budou volat zadarmo. Od října tak za telefon ušetří polovinu, tedy zhruba osm set korun za každý měsíc," popisuje řešení Liška.

Stovky korun jen na poplatcích

Další úspory v řádu stovek korun měsíčně se v Třebenicích nabízejí u některých finančních produktů. "Povinné ručení sjednáme u České podnikatelské pojišťovny. Ušetří se tím 170 korun měsíčně," vysvětluje klientům Liška.

Skoro šest set korun pošlou Miloš s Janou každý měsíc na poplatcích za běžné účty českým bankám. Přitom na pobočky nechodí a účet ovládají přes internet. Na trhu jsou účty, které by tyto jejich náklady srazily na nulu nebo blízko k nule. Jenže dva Milošovy účty jsou vázány na spotřebitelské úvěry, které splatí až příští rok. Teprve pak je bude moci zrušit.

Miloš i Jana každý den dojíždějí do práce do sedm kilometrů vzdálených Lovosic. Miloš jezdí autem. "Když mám ranní, tak jezdím se švagrem. Jinak autobusem. Jízdenka stojí 16 korun," popisuje své zvyklosti Jana.

Celkem je doprava měsíčně vyjde na 1100 korun. V tom je i nafta za 800 korun. "V tomto ohledu jsou vzorní. Sdílení auta s někým z rodiny je dobrý způsob jak ušetřit," chválí své klienty Liška.

Nakupujte akčně a netopte zbytečně

Inspirativním příkladem jsou i Václav s Karolinou, minimálně ve způsobu nakupování. Pro jídlo jezdí jednou za týden s předem připraveným seznamem, co chtějí koupit. Jen drobnosti kupuje Karolina přes týden v blízkém Albertovi nebo Lidlu.

"Naučila jsem se nekupovat akčně. Akce cíleně nevyhledávám, ale při nákupu si vezmu v obchodě jejich seznam a díky němu dost ušetřím. Taky u nakupování počítám. Dívám se na to, jak je cena rozpočítaná na kilo. U některých větších balení je pak jasně vidět, že se to nevyplatí. Asi jsem jedna z mála, která to tak dělá," říká pyšně Karolina. Pro čtyřčlennou rodinu tak jídlo stojí v průměru 1200 korun za týden.

Obě rodiny hledají úspory také samy. Miloš s Janou chtějí ušetřit za plyn na vytápění. Co nejdřív by si proto chtěli pořídit nová plastová okna. Loni si nechali zevnitř zateplit vnější stěnu v obýváku. "To v zimě dost pomohlo," chválí si desetitisícovou investici Miloš. Nová okna je přijdou na čtyřikrát vyšší částku.

Do boje s rostoucím nájmem bytu na pražském Barrandově se Václav s Karolinou pustili hledáním levnější alternativy. Přesto, že na vlastní náklady na konci devadesátých let byt zrekonstruovali. V létě se hledání vyplatilo. Původní byt za odstupné přepustili novým zájemcům a sami se přestěhovali do většího bytu s nižším nájmem.

Alternativa? Jedině vyšší příjem

Obě rodiny díky pečlivému vedení všech výdajů zjistily, že samy dokážou najít příležitosti pro úspory, které nemusí příliš bolet. V některých oblastech jsou ovšem úspory nepříjemné.

V situaci, kdy příjmy rodiny sotva stačí na pokrytí nákladů, jsou ovšem nezbytné - pokud se rodina nerozhodne situaci vyřešit zvýšením příjmů. Jenže Václav je po jedenácti letech s dosavadní prací spokojený a Karolině, původně rehabilitační sestře, režim práce kurýrky také vyhovuje. Miloš a Jana zase o lepší práci v okolí Lovosic jen těžko zavadí.

Co oběma rodinám radí experti? Čtěte v pokračování seriálu na webu Peníze.cz, kde probíhá i diskuze k tématu.

 

Právě se děje

Další zprávy