Žádný strach, tříletá rodičovská neklesne. Jen čtyřletá

Petr Kučera Petr Kučera
4. 11. 2010 11:15
Většina webů uvádí chybnou informaci, vychází ze staré verze
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Škrty v rodičovském příspěvku, schválené tento týden poslanci, se opravdu týkají jen čtyřleté varianty. Informace o krácení tříleté varianty, které se ve středu objevily na mnoha jiných webech, nejsou pravdivé.

Online deníku Aktuálně.cz se ozvaly desítky čtenářů, které odlišné údaje zaskočily. "Píšete, že se zkrátí jenom čtyřletá varianta rodičovské. Ale jinde píší, že se zkrátí i tříletá," píše například čtenářka Zdena D.

Informace, kterou jsme ve středu přinesli v přehledu schválených škrtů nebo už dříve v podrobnějším průvodci změnami v rodičovské, je skutečně správná. Vychází přímo ze schváleného znění zákona.

Jak je to tedy doopravdy: Čtyřletá varianta rodičovského příspěvku výrazně klesne - o pětinu až šestinu oproti dřívějšku. Dvou- a tříletá varianta se nemění.

Lhůta pro volbu tříleté varianty se však zkrátí z dosavadního 21. měsíce věku dítěte na 9. měsíc. Změna se dotkne i části lidí, kteří už čtyřletou rodičovskou čerpají nebo kteří si zatím nezvolili tříletou variantu.

Nesprávné je také tvrzení některých médií, že čtyřletá varianta klesne z nynějších 224 200 korun na 216 000 korun. Ve skutečnosti jsou škrty mnohem výraznější - až o 45 600 korun oproti současnosti.

Měsíc stará verze

Většina ostatních online deníků převzala chybnou informaci agentury ČTK, která vychází z původní verze návrhu připraveného ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem. Podle ní se měl pro všechny varianty rodičovské zavést strop 216 tisíc korun, klesla by tedy i tříletá varianta. Zároveň se měl umožnit snadnější výběr délky čerpání.

S Drábkovým návrhem ale nesouhlasili koaliční partneři ve vládě, musel jej tedy zásadně přepracovat. Škrty se proto nakonec dotknou jen čtyřleté varianty tak, jak avizovalo programové prohlášení vlády. O podrobnostech této změny informoval online deník Aktuálně.cz jako první už před měsícem.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Jak klesne rodičovská: Změní se i těm, kdo ji už berou
Doplatek mateřské už míří do rodin. Ale ne za červen
Jen fáma. Kvůli doplatku mateřské o rodičák nepřijdete

 

Právě se děje

Další zprávy