Rodičovská: Změna plánu, škrty mají přijít už v lednu

Petr Kučera Petr Kučera
15. 9. 2010 15:20
Nový návrh: Stávajících příjemců se škrty dotknou dřív, ale ne tak výrazně
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Škrty v rodičovském příspěvku přijdou zřejmě dřív, než ministerstvo práce a sociálních věcí dosud plánovalo. Alespoň pro rodiče, kteří už příspěvek dostávají a jejich nárok potrvá i po 1. lednu 2011.

Rodičů, kteří příspěvek dostanou do konce března 2011, se měla nová pravidla dotknout jen tehdy, potrvá-li jejich nárok i po 1. červenci 2010. Tuto část návrhu však Legislativní rada vlády doporučila přepracovat.

Do vlády tak směřuje návrh, podle něhož se nová pravidla mají týkat už rodičů, kteří dostávali příspěvek v roce 2010 a jejichž nárok (na stejné dítě) pokračuje i po 1. lednu 2011.

Těmto rodičům by se základní výměra od ledna automaticky snížila z dosavadních 7600 na 7000 korun měsíčně a snížená výměra z 3800 na 3500 korun měsíčně.

Oproti původnímu záměru by se jich však už nedotkl chystaný limit, podle něhož nemůže celkový rodičovský příspěvek (na jedno dítě) přesáhnout 216 tisíc korun. Nový návrh je tak v praxi o trochu mírnější než původní.

Na druhé části plánu se nic nemění: Pro lidi, kteří začnou brát rodičovský příspěvek teprve po 1. dubnu 2011, začnou nová pravidla platit až od tohoto měsíce, tedy od začátku druhého čtvrtletí.

Vláda by o návrhu měla definitivně rozhodnout do konce září, během podzimu pak změnu projednají poslanci.

Rodiče dostanou méně, než počítali

Škrty by se tak nejvíce dotkly rodičů, kteří začnou příspěvek pobírat na konci letošního roku.

Například matka, která od listopadu 2010 začne dostávat tříletou variantu, by tak celkově přišla až o 17 400 korun oproti dosavadnímu systému. Zbývajících 29 měsíců (od ledna) totiž dostane o 600 korun méně.

Matka, která ji dostává už od února 2010, by celkově přišla "jen" o 12 tisíc.

Zvýšená výměra, která nyní činí 11 400 korun měsíčně, by se už pro stávající příjemce (ke konci letošního roku) snižovat neměla.

Přechod na nový systém? Jen dobrovolně

Legislativní rada vlády se touto úpravou snaží zjednodušit původní návrh ministerstva, podle něhož by úřady musely přepočítávat dosud přiznané dávky na nový systém.

Chce také utlumit "náraz", který by pro dosavadní příjemce znamenalo červencové dosažení stropu. Ze dne na den by totiž o dávky mohli úplně přijít.

Původně měl pro všechny příjemce platit nový limit 216 tisíc korun nezávisle na variantě rodičovského příspěvku. Podle Legislativní rady se ale má tento limit vztahovat jen pro zcela nové příjemce, jimž vznikne nárok po 1. dubnu 2011. Dosavadních příjemců (jejichž nárok pokračuje i po 1. lednu 2011) se limit 216 tisíc nakonec týkat nemá.

Výjimkou je situace, kdy si lidé dobrovolně zvolí nový systém - tato varianta může být výhodnější obecně pro rodiče, kteří se chtějí rychleji vrátit do práce nebo brzy plánují dalšího potomka a stejně by tak nestihli dočerpat původní limity (nyní činí 216 600 až 262 200 korun podle varianty čerpání).

Nový systém má totiž rodičům umožnit, aby si vybrali délku čerpání pružněji než dosud. Do celkového limitu 216 tisíc korun (na jedno dítě) si budou moci zvolit dávku nejméně 4500 a nejvýše 11 500 korun měsíční, maximálně však 70 % vyměřovacího základu (předchozí mzdy). Oproti současnému systému by navíc mohli volbu změnit i v průběhu čerpání.

"Dobrá" zpráva pro nezaměstnané matky

Změna, doporučená Legislativní radou vlády, je oproti původnímu návrhu "citlivější" k nezaměstnaným matkám. Potrvá-li jejich nárok na rodičovský příspěvek i po lednu 2011, nemusí přijít o tolik peněz jako podle původního návrhu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
K "povodňové" stokoruně si rodiče připlatí ještě dvacku
Změny v rodičovské: Některé matky si pohorší o 46 tisíc
Otcovská dovolená nebude, stát podpoří částečné úvazky

Příkladem je nezaměstnaná matka, která dostává příspěvek od letošního září. Podle původního návrhu by se na ní vztahoval limit 216 tisíc korun, oproti očekávání by tak dostala až o 46 tisíc korun méně. Projde-li úprava navržená Legislativní radou vlády, pohorší si "jen" o zhruba 18 tisíc.

O trochu lépe - ale jen v porovnání s původním návrhem - na tom budou i ostatní. Například matka s tříletou variantou měla původně přijít celkem až o 20 tisíc, podle upraveného záměru přijde "jen" o 600 korun za každý měsíc počínaje lednem 2010. I kdyby tedy příspěvek dostávala ještě následujících 30 měsíců, pohorší si o 18 tisíc, nikoliv o dvacet.

Retroaktivita půjde k Ústavnímu soudu

Ani zmíněné úpravy tedy nic nemění na vládním záměru, podle něhož se škrty v rodičovské mnohdy výrazně dotknou i stávajících příjemců (pokud jim nárok nezanikne do konce roku).

Opoziční ČSSD už avizovala, že pokud vláda prosadí retroaktivní účinnost škrtů, obrátí se její zástupci na Ústavní soud.

"Tito rodiče už počítají s dosavadní výší dávky," vysvětluje místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a připomíná, že často nemohou nastoupit do práce rychleji, než původně plánovali.

 

Právě se děje

Další zprávy