Otcovská dovolená nebude, stát podpoří částečné úvazky

Petr Kučera Petr Kučera
21. 7. 2010 16:00
Vláda chce daňově zvýhodnit i služby spojené s hlídáním dětí
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Plán bývalého ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) na týdenní otcovskou dovolenou se odkládá na neurčito. Důvodem je podle očekávání nedostatek peněz ve státním rozpočtu.

"Kvůli nutným úsporám musíme obtížně škrtat sociální pomoc v řadě oblastí, kde je to velmi nepříjemné, včetně dávek zdravotně postiženým. Nedokážu si tedy představit, že bychom teď na druhé straně zvyšovali rozpočtové výdaje nějakou novou dávkou," říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

"S návrhem na zavedení otcovské dovolené nicméně věcně souhlasím a myslím, že na ni časem dojde. Určitě ale ne po dobu rozpočtové krize," dodává Drábek.

Takzvaný prorodinný balíček, navržený tehdejším ministrem Nečasem, sice schválila Topolánkova vláda už v roce 2008, sněmovna jej ale do letošních voleb nestihla projednat.  

Návrh mimo jiné předpokládal, že by stát platil otcům během týdenní dovolené zhruba 70 procent jejich mzdy, tedy stejně jako dostávají ženy u peněžité podpory v mateřství. Otcové by si mohli dovolenou vybrat do šesti týdnů po narození dítěte. Podobně jako u mateřské by šlo o peníze z nemocenského pojištění. Rozpočet by tato novinka stála kolem půl miliardy korun ročně.

Podpora částečných úvazků

Současná Nečasova koaliční vláda nicméně plánuje uskutečnit alespoň některé body původního prorodinného balíčku, jehož spoluautorkou je i bývalá poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová. 

Jednou z chystaných novinek jsou slevy na pojistném pro zaměstnavatele, kteří vytvoří částečný úvazek pro rodiče s dětmi do šesti let, zdravotně postižené nebo pro pečující o handicapované. Sleva má činit 7200 korun ročně a zřejmě ji půjde využít nejdříve od roku 2012.

Koalice původně zvažovala i plošnou podporu částečných úvazků nebo alespoň rozšíření zmíněných skupin také o zaměstnance starší 55 let či absolventy.

"Samozřejmě že bych rád podpořil rozvoj částečných úvazků nějak výrazněji. Ale v českém prostředí lze bohužel očekávat, že plošná podpora by byla využívána výrazně nad rámec jejího smyslu. A dočkali bychom se možná toho, že najednou by půlka zaměstnanců pracovala na poloviční úvazek jenom proto, aby firma dostala podporu od státu," vysvětluje Drábek.

Hlídání děti si odečtěte z daní

Koalice chce také podpořit služby spojené s hlídáním dětí, ať už jde o firemní školky nebo sousedskou výpomoc. Platby za tyto služby by si rodiny mohly nově odečítat od základu daně.

Konkrétní podoba tohoto zvýhodnění zatím není známa. Zřejmě bude součástí zcela nového zákona o daních z příjmů, účinného pravděpodobně od roku 2012. Podle předvolebních plánů TOP 09 by tato daňová úleva měla být limitována výší minimální mzdy a dosažením dvanácti let věku dítěte.

Mateřská a rodičovská bez výraznějších změn

Překvapivě bez výraznějších změn by měla zůstat v dalších čtyřech letech mateřská i rodičovská dovolená.

Nová vláda tedy už nesníží peněžitou podporu v mateřství o pětinu tak, jak na tom trvala letos před volbami. Koalice se nakonec neshodla ani na plošném snížení rodičovského příspěvku.

Neprošel ani Nečasův návrh, aby si matky místo mateřské v délce 28 týdnů se 70 % předchozí mzdy mohly nově vybrat kratší, zato vyšší mateřskou (18 týdnů se 100 % původního platu), ale bez navazujícího pobírání rodičovského příspěvku.

"Nesmíme tu složitost systému přehánět. Navíc jde o dvě naprosto odlišné dávky, placené z jiných zdrojů," vysvětluje Drábek, proč se "stoprocentní mateřská bez rodičovského" nakonec v koaliční dohodě neobjevila.

Vláda nicméně chce redukovat rodičovský příspěvek ve čtyřleté variantě tak, aby - při porovnání samotného příspěvku - nebyl vyšší než u dvouleté.

Na druhou stranu chce Drábek umožnit přechod mezi variantami rodičovského příspěvku. "Na současný systém výběru rodičovské si oprávněně stěžuje řada lidí. Krátce po narození dítěte totiž nedokážou říci, jestli budou na rodičovské dva, tři  nebo čtyři roky," říká ministr. Dosavadní omezení kritizoval i ombudsman (podrobněji v tomto článku).

Zřejmě od roku 2012 by tak mělo být možné změnit délku rodičovské i v průběhu jejího čerpání, byť možná za nějaký mírný doplatek či náhradu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Konec výhod u hypoték? Zaplatíte o tisícovky vyšší daň
Co všechno vám sebere nová vláda: Podrobný přehled
Drábek: Zpřísním kontrolu sociálních dávek i firem

Skončit má také omezení, podle něhož nyní matky s nižšími příjmy nemohou využít dvouletou variantu. "Otevřeme ji pro všechny příjmové skupiny. Ale výše příspěvku pro ně bude samozřejmě nižší - tak, aby nedostávaly více než v předchozím zaměstnání," dodává Drábek.

Konec porodného

Ani v dalších letech nechystá nový ministr výraznější koncepční změny mateřské a rodičovské. "Potřebujeme vyřešit hlavně důchodovou reformu či systém sociálních dávek," připomíná vládní priority.

Zřejmě nejvýraznějším škrtem pro většinu rodin s dětmi tak bude už od roku 2011 zrušení porodného. Dosud platilo, že jej dostávala každá rodina bez ohledu na svou ekonomickou situaci, a to ve stejné částce (jednorázově 13 tisíc korun) po každém porodu nezávisle na dosavadním počtu dětí.

Nově dostanou porodné jen rodiny, jejichž čistý příjem je menší než 2,4 násobek životního minima, a pouze na první dítě. Jde o stejnou hranici, jaká dosud platí pro získání přídavků na děti.

O změnách v porodném a dalších dávkách jsme podrobněji psali v tomto článku.

 

Právě se děje

Další zprávy