Zvýšení mateřské je téměř jisté. Ale nejdřív od května

Petr Kučera Petr Kučera, pek
18. 1. 2010 18:30
O zrušení škrtů rozhodnou poslanci na konci ledna
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek.
V kyblíku s teplou vodou se děti cítí příjemně. Jako u mamky v břísku. Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Peněžitá pomoc v mateřské se téměř jistě vrátí na vyšší loňskou úroveň. Premiér Jan Fischer po dnešním jednání vlády potvrdil, že právě tento rozpočtový škrt má největší naději na brzké zrušení. Opětovné zvýšení mateřské totiž podporují ČSSD, KSČM i KDU-ČSL.

Snížení mateřské zhruba o pětinu schválili poslanci - s výjimkou komunistů - na konci loňského září jako součást vládního úsporného balíčku. Mělo jít jen o dočasné opatření pro rok 2010. Sociální demokraté a lidovci ale vzápětí otočili a co nejdříve chtějí prosadit zrušení těchto škrtů.

Už prosincové hlasování ve sněmovně ukázalo, že šance na předčasné vrácení mateřské na původní úroveň je velká.

I kdyby jej ale poslanci schválili už nejbližší schůzi koncem ledna, neprojeví se změna v praxi pravděpodobně dříve než od května.

Poslanci budou totiž muset zrušení škrtů v mateřské schválit nejspíše ještě jednou poté, co prezident republiky Václav Klaus a předtím možná i Senát uplatní avizované veto. Prezident před pár dny slíbil, že všechny zákony zvyšující rozpočtový schodek vetuje.

Určitý čas na provedení změn ve svých systémech pak bude potřebovat i Česká správa sociálního zabezpečení, která mateřskou vyplácí.

Společně s mateřskou se může na loňskou vyšší úroveň vrátit také takzvané ošetřovné, vyplácené při ošetřování nemocného člena domácnosti, typicky dítěte. Kvůli škrtům v rozpočtu se od začátku letošního roku neproplácí první tři dny ošetřovného, takže lidé dostanou za devět dnů ošetřování zhruba o tisícovku méně než dosud.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Začal rok utahování opasků. Připravte se na úspory
Onemocní vám dítě? Od ledna dostanete méně peněz
Vyšší zdanění bohatých? Letos přijdou o desetitisíce

Vrácení mateřské a ošetřovného na loňskou úroveň by zvýšilo schodek státního rozpočtu zhruba o 1,5 miliardy korun, což je necelé jedno procento plánovaného deficitu. ODS, TOP 09, premiér Fischer či ministr financí Eduard Janota jsou proti jakémukoliv dalšímu rozebírání schváleného balíčku, jehož výsledná verze byla navíc jen mírnější, kompromisní verzí původního vládního návrhu.

 

Právě se děje

Další zprávy