ČOI zakázala prodej tří nebezpečných dětských kočárků

Ekonomika Ekonomika, red eko
24. 9. 2009 21:08
Obsahují škodlivé látky, hrozí i rakovina

Praha - Tři typy dětských kočárků nevyhovující normám objevila při kontrolní akci Česká obchodní inspekce. „Musí být neprodleně staženy z trhu," řekla mluvčí ČOI Kamila Juhaňáková. Majitelé kočárků je mohou reklamovat u prodejce pro rozpor s kupní smlouvou.

Prvním zdravotně závadným je kočárek Quinny Speedi Colour Chilli, původem z Holandska (Po No.5036024; 70301870, W3204AC900309). „Byla překročena hranice obsahu primárních aromatických aminů v obou držadlech - jak držadla určeného pro dítě, tak rukojeti pro dospělou osobu," upřesnila mluvčí. Primární aromatické aminy jsou označovány jako karcinogeny kategorie I.

Kočárek MAXI - COSI Mura, Golden Oak
Kočárek MAXI - COSI Mura, Golden Oak | Foto: Aktuálně.cz

Dále se jedná o kočárek MAXI - COSI Mura, Golden Oak (EAN 8712930025634). Také on překračuje limitní hodnotu pro obsah primárních aromatických aminů na obou rukojetích. Maximální hodnota je 0,05 mg/l, naměřeno bylo 0,27 mg/l.

Třetím nevyhovujícím kočárkem je COLLETO model Austin 4. „Byla zjištěna vada konstrukce. Na lůžku v oblasti hlavy dítěte se vyskytuje hrana s neodpovídajícím zaoblením. Hrana je sice zakrytá tenkým textilním povlakem, který se ale i při působení síly menší než 1N promáčkne," upřesňuje mluvčí ČOI. Výrobek tedy neodpovídá normě z hlediska bezpečnosti.

COLLETO Austin 4
COLLETO Austin 4 | Foto: Aktuálně.cz

Jak upozornila Lucie Součková z webu Babyweb.cz, Maxi-Cosi a Quinny Speedi přitom patří mezi značkové kočárky.

„V kontrolní akci zaměřené na dětské kočárky budeme pokračovat," slibuje ústřední ředitelka České obchodní inspekce Jana Příhodová.

Kontrola ČOI následovala po nedávném zveřejnění testu německé spotřebitelské organizace Stiftung Warentest. „Deset ze čtrnácti kočárků v něm nevyhovělo, protože obsahovalo škodlivé látky, které dlouhodobě mohou způsobit řadu onemocnění včetně rakoviny," připomíná Součková.

Výsledky německých testů však byly vzápětí částečně zpochybněny. „Organizátor testu totiž testoval kočárky podle přísnější normy, která se vztahuje na hračky, ale nikoliv na kočárky. Znalci vycházeli z toho, že děti jsou se svým kočárkem ve stejném kontaktu jako se svými hračkami, že berou držadla, pláštěnky i potahy do ruky i do pusy," dodává Součková.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Solária škodí zdraví. A jmenovitě tato, varuje ČOI
Pozor na nebezpečnou dětskou sedačku a chrastítka
Na trhu je nebezpečná dětská píšťalka, varuje ČOI
 

Právě se děje

Další zprávy