O nové přídavky na děti stačí požádat do konce října

Petr Kučera Petr Kučera, pek
23. 9. 2009 14:22
Nově na ně dosáhne přes 32 tisíc dětí. Možná jen dočasně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Rodiny, které nově získaly nárok na přídavky na děti, nemusí tolik spěchat. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž dnes opravilo svou původní informaci, že žádosti je nutné odevzdat do konce září. "Stačí až do konce října," sdělila mluvčí úřadu Štěpánka Filipová.

Počet rodin, které mají nárok na přídavky na děti, se mírně rozšířil. Zatímco dosud je dostávaly rodiny s maximálně 2,4násobkem životního minima, od července (zpětně) vzrostla hranice na 2,5násobek.  Podle odhadů ministerstva tím na přídavky nově dosáhne 32 tisíc dětí.

Jenže příslušný zákon ještě ani nevyšel ve Sbírce zákonů. O novince neinformovalo na svém webu ani ministerstvo práce a sociálních věcí - tisková zpráva (s termínem do konce září) se tam objevila až v úterý po zveřejnění článku na Aktuálně.cz. O přídavky přitom musí lidé výslovně požádat. Na každé dítě jde o částku 550 až 750 korun.

Co se změnilo

  • Podle schváleného zákona se přídavky na děti od července zvýší o 50 korun měsíčně. Pro děti do šesti let tedy vzrostou na 550 korun, pro děti od 6 do 15 let na 660 korun a pro děti do 26 let na 750 korun.
  • Zároveň se zvyšuje hranice příjmů pro nárok na tuto sociální dávku. Zatímco nyní ji dostávají rodiny s maximálně 2,4násobkem životního minima rodiny, od července hranice vzrostla na 2,5násobek. Například pro dva rodiče a dvě děti (5 a 7 let) žijící ve společné domácnosti je to 22 600 Kč. Pro osamělou matku se dvěma dětmi (3 a 5 let) je to 15 200 Kč.
  • Zvýšení částky i limitu příjmů mělo být jen dočasné - do konce roku 2010. Projde-li Janotův úsporný balíček, skončí už o rok dříve.

Situace je komplikovaná i tím, že přídavky na děti náleží sociálně slabším rodinám, z nichž mnohé nemusí být včas a dostatečně informovány o přijatých změnách a tedy o nároku na vyšší dávky.

Zpoždění kvůli vetu

Rozšíření hranice pro nárok na přídavky přinesl „antikrizový balíček" prosazený sociálními demokraty. Zákon „o podpoře hospodářského růstu a sociální stability" sice Parlament schválil už na jaře, poté jej však prezident republiky vetoval, zejména kvůli šrotovnému, které je nejznámější částí tohoto balíčku. Poslanci přehlasovali veto až v září. Na původním termínu zvýšení přídavků na děti - tedy od začátku července - se ale už nic změnit nemohlo.

Lidé, kteří se nově vejdou do hranice pro nárok na přídavky, si o ně musí požádat na předepsaném formuláři. „Nárok na výplatu dávky zaniká uplynutím tří měsíců ode dne, za který dávka náleží. O dávku je možné požádat nejdéle za tři měsíce zpětně," říká mluvčí ministerstva. Podle úředníků to však nakonec neznamená, že termín vyprší na konci září, ale až na konci října.

Kalkulačku pro výpočet životního minima najdete zde.

Zvýšení bude automatické

Lépe na tom jsou lidé, kteří už přídavky pobírali a "jen" se jim zvýší. Ti dostanou vyšší částky za červenec, srpen i září doplacené zpětně automaticky, tedy bez žádosti. Vyplývá to přímo ze zákona.

"Letos se průměrně měsíčně vyplácí cca 653,2 tisíc přídavků na děti. Odhadované letošní výdaje na tyto dávky jsou cca 5,1 miliardy korun," upřesňuje Filipová.

Jen do konce roku?

Aby změn a komplikací nebylo málo, od ledna příštího roku se systém přídavků na děti může vrátit ke stavu, v jakém fungoval v letošním prvním pololetí. Rodiny by tedy měly nárok jen do 2,4 násobku životního minima a na každé dítě by dostaly o padesátikorunu měsíčně méně než v letošním druhém pololetí.

Návrat k předchozímu stavu je totiž součástí úsporného balíčku navrženého ministrem financí Eduardem Janotou, který v pondělí schválila vláda. V dalších dnech o něm budou rozhodovat poslanci.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Češi loni zneužili sociální dávky za 100 milionů
Sněmovna zavádí novou sociální dávku na bydlení
Čeká nás utahování opasků, vláda chce ušetřit 75 mld.
 

Právě se děje

Další zprávy