Počítáme balíček, rodiče malých dětí přijdou o 15 tisíc

Petr Kučera Petr Kučera, pek
23. 9. 2009 14:48
UVNITŘ: Spočítejte si sami, o kolik přijde vaše domácnost
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - O kolik by přišly české rodiny po schválení vládního úsporného balíčku, který ve čtvrtek začne schvalovat sněmovna?

Je zřejmé, že nejvíce by si oproti letošku pohoršili lidé pracující ve státním sektoru (zejména ti lépe placení) a příjemci rodičovských příspěvků. Naopak zvýšení DPH přinese relativně malé zdražení.

V modelu níže jsme se zaměřili na čtyři příklady, jak by úspory plánované mohly zasáhnout rodinné peněženky.

Vyděláváte méně než rodiny v našich příkladech? Máte jinou strukturu výdajů? Utrácíte více za pohonné hmoty nebo cigarety? V naší kalkulačce si můžete spočítat, jak by se úsporný balíček dotkl zrovna vás.

Rodiče se školáky, oba státní zaměstnanci

Otec i matka jsou státní zaměstnanci a vydělají si 22 000 Kč a 18 000 Kč měsíčně. Mají dvě děti ve věku sedm a devět let.

Za potraviny, nealkoholické nápoje, hromadnou dopravu a další zboží či služby ve snížené sazbě DPH ročně utratí 90 000 korun ročně. Za bydlení, energie, vybavení domácnosti, rekreaci, spotřební zboží, oblečení, pohonné hmoty a další služby a zboží v základní sazbě DPH utratí 300 000 korun ročně. Ročně projedou kolem 600 litrů benzinu a vypijí asi 300 lahví piva.

Tato rodina by na úsporném balíčku prodělala v příštím roce zhruba 23 tisíc korun, hlavně kvůli snížení obou platů.

Rodiče s malými dětmi, otec státní zaměstnanec

Výše uvedený příklad změníme tak, že matka pobírá rodičovský příspěvek na dvouleté dítě (7600 korun měsíčně). Prvnímu dítěti je pět let. Za zboží a služby ve snížené sazbě DPH vydají 80 000 koruně ročně, za bydlení a položky v základní sazbě DPH téměř 270 000 korun.

Také tato rodina by na úsporném balíčku prodělala v příštím roce zhruba 23 tisíc korun, hlavně kvůli snížení platu a rodičovského příspěvku.

Rodiče se školáky, oba v soukromé firmě

Otec rodiny je zaměstnanec soukromé firmy s měsíční mzdou 35 000 Kč hrubého. Matka si vydělává v soukromé firmě 25 000 Kč hrubého. V roce 2010 jim mzdy nevzrostou, ale ani neklesnou. Mají dvě děti na základní škole, nepobírají na ně přídavky.

Za potraviny, nealkoholické nápoje, hromadnou dopravu a další zboží či služby ve snížené sazbě DPH ročně utratí 100 000 korun ročně. Za bydlení, energie, vybavení domácnosti, rekreaci, spotřební zboží, oblečení pohonné hmoty a další služby a zboží v základní sazbě DPH utratí 330 000 korun ročně. Ročně projedou kolem 2000 litrů benzinu, vypijí asi 300 lahví piva a vykouří 100 krabiček cigaret.

Tato rodina by na úsporném balíčku prodělala v příštím roce zhruba 6,5 tisíce korun, hlavně kvůli vyšší DPH.

Rodiče s malými dětmi, otec v soukromé firmě

Výše uvedený příklad změníme tak, že matka pobírá rodičovský příspěvek na dvouleté dítě (7600 korun měsíčně), občas si přivydělává prací z domova. Prvnímu dítěti je pět let. Za zboží a služby ve snížené sazbě DPH vydají 80 000 koruně ročně, v základní sazbě jen 280 000 korun.

Tato rodina by na úsporném balíčku prodělala v příštím roce přes 15 tisíc korun, hlavně kvůli snížení rodičovského příspěvku.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Počítáme balíček: Osamělá matka může ročně přijít až o 20 tisíc
Grafika: Víme detailně, kde Janota našel úspory
Čeká nás utahování opasků, vláda chce ušetřit 75 mld.

 

Právě se děje

Další zprávy