Pojištění v cizině: Evropský zdravotní průkaz nestačí

Petr Kučera Petr Kučera, pek
28. 5. 2009 8:00
I pět let po vstupu do EU se vyplatí připojistit

Evropský průkaz zdravotního pojištění vás v zahraničí nemusí při zdravotních komplikacích ochránit před velkými výdaji. Upozorňuje na to Česká asociace pojišťoven. Jde jen o snahu komerčních pojišťoven získat od lidí nějaké peníze „navíc", nebo vám v zahraničí skutečně hrozí zvýšené výdaje?

„Mám Evropský průkaz zdravotního pojištění a navíc ještě pojištění k platební kartě pro celou rodinu. Už pět jsme v Evropské unii, tak nevěřím, že je potřeba sjednávat ještě něco dalšího," napsal nám například čtenář Luděk P.

Někteří čtenáři si myslí, že Evropský průkaz zaručuje jeho držiteli všude v EU stejná práva, jako má ve svém domácím státě. Jinými slovy - Češi by tak měli téměř vše proplácené pojišťovnou kromě výdajů, které musí platit i v tuzemsku (kde si připlácejí prakticky jen u zubaře a v lékárně).

Co vám zaručuje

Kartička od vaší zdravotní pojišťovny, zvaná Evropský průkaz zdravotního pojištění, je každopádně základem, bez něhož byste do zahraničí vůbec neměli vyjíždět. S největší pravděpodobností byste v zahraničí museli veškeré zdravotní výdaje platit hotově (i když o jejich následné, alespoň částečné proplacení vaší pojišťovnou byste nejspíš nepřišli - samozřejmě pokud máte v Česku základní zdravotní pojištění).

Není však pravda, že průkaz opravňuje svého držitele k proplácení péče v zahraniční za takových podmínek, jaké by měl doma. Máte nárok „jen" na nezbytnou zdravotní péči za stejných finančních podmínek jako mají v dané zemi tamní (domácí) pojištěnci.

V praxi to znamená  - z pohledu českého turisty - menší rozsah pojišťovnou proplácených výdajů. Hlavně v západní Evropě totiž nenajdeme tak štědrý stát, jako je Česko. Zatímco u nás si běžně připlácíte jen u zubaře a v lékárně, v jiných státech je rozsah „spoluúčasti" mnohem vyšší.

Jestliže například v Portugalsku platí tamní občané dvě až devět eur za lékařské ošetření, platí stejná pravidla i pro vás. Přestože v Česku byste (kromě třicetikorunového poplatku) neplatili nic.

Například v Německu zaplatíte za den v nemocnici 10 eur, v Belgii přes 14 eur (za první den pak 41 eur), ve Francii 16 eur. Více většinou zaplatíte i za léky - třeba ve Španělsku činí spoluúčast 40 procent.

Lidé by si také měli uvědomit, že kartička platí většinou jen v zemích EU (i když mezi výjimky patří třeba Švýcarsko nebo Chorvatsko). „I při celkem obvyklých zdravotních problémech se mohou náklady na léčbu pohybovat v desítkách až stovkách tisíc korun," říká mluvčí asociace pojišťoven Marcela Kotyrová. „Například hospitalizace při zánětu slepého střeva v Egyptě vyjde na více než 100 tisíc korun, zlomená noha v Chorvatsku na zhruba 50 tisíc korun, náklady na ošetření mozkové mrtvice v Thajsku - včetně hospitalizace a repatriace - se mohou vyšplhat až k milionu korun," upřesňuje.

A co se rozumí "nezbytnou zdravotní péčí"? Podle informací Centra mezistátních úhrad se přihlíží k povaze nemoci a předpokládané době pobytu. Jde o takovou péči, aby se pacient nemusel domů vracet dříve, než původně zamýšlel.

Proč si sjednat komerční pojištění

S Evropským průkazem vám tedy česká pojišťovna proplatí jen to, co hradí zahraniční pojišťovny tamním občanům. Nárok na proplacení navíc máte jen ve veřejných zdravotnických zařízeních, ne soukromých. Průkaz nestačí ani k úhradě převozu nemocného do České republiky. „K dispozici nemáte ani asistenční službu v českém jazyce," upozorňuje Kotyrová.

Právě proto se zdravotní (při)pojištění vyplatí. Za cenu kolem dvaceti korun na den získáte jistotu, že v zahraničí nebudete platit prakticky nic. Můžete využít jak veřejné, tak soukromé zdravotnické zařízení. Nemusíte zkoumat, jak vysokou spoluúčast platí místní pacienti - česká pojišťovna vám zaplatí vše. Včetně případného převozu nemocného zpět do České republiky (v nejhorším případě hradí také převoz tělesných ostatků).

Komerční pojištění si lze sjednat u kterékoliv zdravotní nebo jiné univerzální pojišťovny - nemusí jít o tu, kde máte běžné zdravotní pojištění.

Pojištění je také součástí některých platebních karet, bývá i součástí zaplaceného „zájezdu". Vyplatí se ale vám detailně zjistit, jaký je limit případného plnění a na co všechno se pojištění (ne)vztahuje.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na druhou stranu i s komerčním pojištěním po vás můžou v zahraničí chtít zaplatit za ošetření v hotovosti (typicky ve Francii). Teprve pak můžete částku požadovat po pojišťovně. Výhodou komerčního pojištění je, že dostanete proplacenou celou částku a navíc pravděpodobně rychleji.

V jednom balíčku

V rámci komerčního zdravotního pojištění si můžete v jednom „balíčku" sjednat nejen pojištění léčebných výloh a úrazové pojištění, ale také pojištění ztráty zavazadel nebo pojištění (vaší) odpovědnosti.

Poslední zmíněný produkt vás zbaví finančních výdajů, jestliže v zahraniční způsobíte někomu škodu - typicky když někoho zraníte při sportu nebo rozbijete drahou věc. Samozřejmě musí jít o neúmyslný čin.

Balíček komerčního pojištění tak při cestě po Evropě přijde zhruba na 40 korun denně. Pozor ale, že pokrývá „jen" běžné činnosti během dovolené. Mezi ně se počítají také cyklistika nebo lyžování, nikoliv však ve své extrémní podobě - na rizikové („adrenalinové") sporty si tedy musíte sjednat další připojištění.

Foto: Jiří Kropáček
Čtěte také:
Chcete dovolenou? Termín vám určí zaměstnavatel
Nejdelší dovolenou mají Dánové. V USA nemají nárok
 
Cigaretka u letní večeře? V Chorvatsku ani Řecku už ne

 

Právě se děje

Další zprávy