Z nemovitostí u řek je hit, lidé na povodně zapomněli

Hana Vorlíčková
14. 9. 2008 22:00
Protipovodňová opatření zvyšují cenu až o 25%
Povodně na Rychnovsku 1998.
Povodně na Rychnovsku 1998. | Foto: Hasiči Královéhradecký kraj

Praha - Lidé v Česku se již velké vody nebojí. Dokazuje to poptávka po nemovitostech v záplavových zónách, která v uplynulých dvou letech nevídaně roste.

V některých lokalitách v blízkosti vody se dokonce zvyšují ceny pozemků natolik, že lehce převyšují cenu parcel v okolí.

"V atraktivních místech těsně u vody jsou kvůli rostoucí poptávce a malému počtu zajímavých domů ceny často vyšší než mimo možnou zónu záplav," potvrzuje například Zdeněk Materna z Mexx Reality.

Ceny se podle odhadu lidí z realitního trhu mohou v takovém případě vyšplhat o desetinu až pětinu nad běžnou cenu nemovitostí, které přímý dotek s vodou nemají.

V ostatních místech, kde je pořád nebezpečí záplav, ale kde již není bezprostřední výhled nebo vstup k vodě, se podle Materny drží ceny stále ještě na nižší úrovni, než je trh.

"V méně atraktivních místech zůstávají ceny stále zhruba 20 procent pod mimozáplavové zóny," vysvětluje.

Zábrany proti vodě lákají spekulanty

Situace se ale mění momentem, kdy město ohlásí, že připravuje protipovodňová opatření. Ta dokáží na místním realitním trhu udělat doslova revoluci. Ještě před jejich instalací se o území začnou ve velkém zajímat investoři.

Důvod? Cena realit totiž stoupá až o třetinu.

Rostoucí poptávku investorů o záplavové  - ale dnes již ve větší míře chráněné - území potvrzuje například Josef Nosek, starosta Prahy 8.

Rohanský ostrov po přestavbě
Rohanský ostrov po přestavbě | Foto: J&T

Do jeho rajónu patří mimo jiné i Karlín či Holešovice, které byly při povodních v roce 2002 nejvíce postiženou pražskou oblastí. Nedávno tam začaly stavební práce na jednom z největších developerských projektů v Praze - na přestavbě Rohanského ostrova.

Zvýšený zájem nyní zaznamenávají i představitelé Brna či Králova Dvora, kde se o výstavbě některých protipovodňových opatření rozhodlo teprve nedávno.    

Protipovodňová opatření mají na rozvoj území obrovský vliv. Po jejich vybudování není na Praze 8 téměř žádné místo, kde by byla kvůli nebezpečí velké vody vyhlášena stavební uzávěra.

Spekulanty ale zajímají i nemovitosti, které se nyní kvůli nebezpečí záplav nacházejí v oblasti stavební uzávěry.

Mezi ty patří podle Ondřeje Soukupa z Mexx Reality například oblast Jarov v Dolních Břežanech, Temešvár v Hradci Králové, Krnov v Havířově nebo lokality Hrušov a Koblov v Ostravě. V Praze pak do takových míst patří i Lipence na Praze 5.

Povodně, dobrý byznys i v zahraničí

Záplavová území lákají spekulanty nejen v Česku, ale i v zahraničí. Povodně, které postihly začátkem 90. let Düsseldorf či Frankfurt nad Mohanem, nejprve srazily ceny tamních realit o pětinu.

Frankfurt nad Mohanem
Frankfurt nad Mohanem | Foto: Aktuálně.cz

Po výstavbě protizáplavových zábran se ceny opět zvedly. Díky vysoké poptávce dokonce o třetinu až čtvrtinu, a začaly tak výrazně převyšovat okolní trh.

Příkladem rostoucího zájmu o v minulosti zaplavovaná území jsou i londýnské doky.

Když se zde začaly před více než dvaceti lety budovat protizáplavové zátarasy, vtrhli investoři do této původně průmyslové části Londýna takřka přes noc. Angličané tehdy vybudovali proti mořské přílivové vlně přicházející do Londýna po Temži několik přečerpávacích valů.

Čtěte více: Na Rohanském ostrově se bude stavět za 15 miliard

 

Právě se děje

Další zprávy