Hypotéky už tolik netáhnou. Lidé si půjčili méně

hpv
24. 4. 2008 7:52
Poptávka po úvěrech klesla o 2,4 mld.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Zájem lidí o hypotéky je slabší než na začátku uplynulého roku. Vyplývá to z údajů ministerstva pro místní rozvoj.

V prvním čtvrtletí letošního roku 2008 si klienti totiž vzali  "jen" 14 597 hypoték v celkovém objemu 25,8 miliard korun. To je meziroční pokles v objemu nových hypoték o 8,5 procenta.

Zástupci bank však tvrdí, že určitý pokles v počtu poskytnutých hypoték v prvním čtvrtletí očekávali.

"První kvartál loňského roku byl velmi silný a hypoteční trh jako celek vzrostl loni o 41 procent. Protože vycházíme z takto vysoké srovnávací základny, pokládáme výsledky letošního prvního čtvrtletí za velmi dobré. Celkově letos předpokládáme růst trhu o deset procent," uvedl v tiskové zprávě Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.

Určitý pokles zájmu předpovídali i developeři a realitní makléři. Množství nově postavených bytů tak letos zřejmě klesne.

"Odhaduji, že to bude asi o deset až patnáct procent," uvedl na začátku roku pro Aktuálně.cz Pavel Velebil z realitní společnosti Tide Reality. S tím se shodují i zástupci Skanska.cz, nebo Central Group.V uplynulém roce bylo přitom podle statistického úřadu v Česku dokončeno téměř 42 tisíc nových bytů.

Do konce března 2008 pak banky v České republice poskytly fyzickým osobám celkem 353 586 hypotečních úvěrů v objemu 495 miliard korun. 

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy