Chystané stavby v Praze spustily spekulace s půdou

Hana Vorlíčková
11. 4. 2008 10:00
Firmy sázejí na nový územní plán hlavního města
Praha. Hlavní město České republiky.
Praha. Hlavní město České republiky. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Spekulace s půdou se v Praze rozjely na plné obrátky. Zájem o nestavební pozemky se podle odhadu realitních makléřů za poslední dva roky zvýšil na více než dvojnásobek.

Důvodem je příprava nového územního plánu, který vzniká pod taktovkou pražského magistrátu. Díky novému dokumentu by se totiž některé (dosud nestavební) parcely mohly změnit na stavební, a tím prudce zhodnotit. V mnoha případech by se mohla jejich cena zvednout o stovky procent.

Foto: Ondřej Besperát
Čtěte také:
Praha změní tvář. Podívejte se, kde vyroste nová čtvrť

Podle představitelů pražského magistrátu je to však jen začátek.

"Domnívám se, že k výraznému růstu spekulativních obchodů dojde až v září. To již bude koncept nového územního plánu hotov," říká pro Aktuálně.cz Martin Langmajer, pražský radní zodpovědný  za územní plánování.

Zatím jednotlivé městské části posílají na magistrát své podněty, co by chtěly na svém území změnit. Ty mají doručit do konce dubna.

Ceny jdou do tisíců za metr

Zatímco půda, na které se stavět nedá, se na okraji Prahy prodávala v posledních měsících nejčastěji za 50 až 300 korun na metr čtvereční, cena stavebních pozemků v její blízkosti dosahuje obvykle dvou tisíc až pěti tisíc korun. (viz tabulka na konci článku). Do značné míry to závisí na tom, co se na dané parcele může postavit. Zda se jedná o pozemek vhodný pro rodinný domek, nebo například pro sklad.

Největší zájem je podle realitních makléřů o půdu v Letňanech, Kbelích, Štěrboholích, v okolí Šárky, v Modřanech, na Zličíně a Radotíně. O pozemky mají zájem nejen drobní investoři, ale i velké společnosti.

Mezi velké hráče patří například developerská společnost Orco Group, která již před delší dobou koupila pozemky v lokalitě Trojmezí. Zatím se na nich nedá stavět a firma je má ve svém majetkovém portfoliu. Zároveň věří, že nový územní plán změní jejich funkční využití a že na nich bude možné v budoucnu postavit bytové domy.

Zájem mají velcí hráči

Ve stejné lokalitě získal pozemky i známý spekulant s půdou Miloš Červenka.

Trojmezí ale zdaleka není jediným příkladem spekulativních nákupů. Díky realitním obchodům zhodnotí své peníze i česko-slovenská investiční skupina Penta Investments. Ta koupila parcely nutné pro stavbu ranveje pro letiště v Ruzyni.

Foto: Penta Investments
Čtěte souvislosti:
Penta se dohodla o ceně pozemků na Ruzyni 

Zdeněk Kubát ze skupiny Penta v roce 2005 v médiích potvrdil, že v té době nakoupili pozemky od původních majitelů přibližně za 500 korun na čtvereční metr. Tedy asi o sto korun dráž, než v té době nabízela vlastníkům Česká správa letišť (nyní Letiště Praha). Nyní je Penta letišti zřejmě prodá za mnohem vyšší cenu. Mluví se o tom, že by mohlo jít asi o osm až 12 tisíc korun za metr čtvereční. Tento případ je však specifický tím, že hodnotu pozemků neovlivnila změna územního plánu. V době, kdy česko-slovenská skupina půdu nakupovala, se totiž se stavbou dráhy již kalkulovalo.     

Spekulace s půdou nejsou českou výsadou. Bývají legitimní a dochází k nim před změnou územních plánů po celém světě.

Stavba výjezdu z tunelu Blanka na Letné narůstá. Nikoliv mimo ohraničenou plochu, ale na výšku i do hloubky.
Stavba výjezdu z tunelu Blanka na Letné narůstá. Nikoliv mimo ohraničenou plochu, ale na výšku i do hloubky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
Čtěte také:
Velkolepé plány Prahy: Metro D se odkloní, protne Floru

Ne vždy se ale dá spolehnout, že územní plán změní možné funkční využití nakoupených parcel ke spokojenosti nového majitele. To potvrzuje i radní Langmajer. "Zatím jde o obchody velmi riskantní, protože  ke zhodnocení daného pozemku může a nemusí dojít," říká.

Podle něj dokonce mohou nastat i zcela opačné případy, to znamená prudký pokles cen. "Pozemky, které jsou v současnosti zakresleny v dokumentaci jako vhodné pro výstavbu, se mohou novým plánem změnit na nestavební. Někde se totiž ukázalo, že v daném místě bude lepší třeba park, než domky," tvrdí Langmajer.   

Koncept nového územního plánu by měl být hotový letos v září. Samotný plán by pak měl v Praze platit od roku 2012.

Ceny stavebních pozemků v Praze podle aktuální cenové mapy
Lokalita Průměrná cena Minimální cena Maximální cena
Vnitřní město* 5 344 Kč 700 Kč 46 850 Kč
Okrajová část kompaktní města** 3 238 Kč 400 Kč 10 630 Kč
Území mimo kompaktní město*** 2 305 Kč 100 Kč 9 030 Kč
Pozn: * např. Malá Strana, Nové Město, Žižkov, Vinohrady, Smíchov, Nusle, **např. Modřany, Strašnice, Veleslavín, Kobylisy, *** např. Kbely, Zbraslav, Zličín, Štěrboholy. Zdroj: Magistrát Hl. města Prahy

 

Právě se děje

Další zprávy