Který byt vám vydělal až půl milionu?

Miroslav Zeman
25. 9. 2007 20:25
Kolik se dalo v posledních letech vydělat na koupi bytu? Které lokality přinesly největší zisk? Jaké jsou vyhlídky do budoucna?

Infobox

Exekutor vzal již mnoha lidem střechu nad hlavou a připravil je o všechno. Hrozí exekuce i vám? Jak se bránit? Ptejte se právníka na vše co vás zajímá a trápí! KLIKNĚTE ZDE!

Koupě bytu v Praze se kupcům stoprocentně vyplatila. Před pouhými 2 lety jste mohli například byt v Praze mohli koupit až 25 levněji než dnes.

Tato investice se vyplatila i v případě, že jste ji financovali hypotečním úvěrem.

Jaké trendy měly vliv na vývoj cen bytů?

Nejvýrazněji se růst cen projevoval především v Praze, kde ceny, nejen nových ale i starých panelákových bytů, rostly až o 20 % ročně. Zatímco před 3 lety zde hrála roli především spekulace prodávajících, že po vstupu do EU začnou české byty ve velkém skupovat cizinci a růst cen se ještě urychlí, dnes je to velká dostupnost a levnost hypoték.

Důležitým faktorem, který přispěl k výhodnosti investic do bytů, byla pokračující existence regulace nájemného, která dala velký prostor k udržení současné výše tržního nájemného, především ve velkých městech. Ač tržní nájemné v posledních měsících mírně klesá, stále je pronájem bytu jednou z důležitých složek zhodnocování investice.

Kdo tedy vydělal za uvedené období nejvíce a které investice přinesly největší zisky?

Charakteristickým prvkem v současnosti je, že ceny bytů začaly alespoň částečně kopírovat kvalitu a polohu bytů.

Ceny panelových bytů

Ceny panelových bytů zaznamenaly po vstupu České republiky do EU uklidnění růstu cen. Ceny panelových bytů na okrajových sídlištích dokonce zůstaly pár měsíců stejné. Potom ovšem ceny nastartovaly k novému růstu.

Důvodem který nejvíce přispívá k růstu cen je dostupnost a stále ještě velká výhodnost hypotečních úvěrů. Široký přístup k penězům totiž uměle zvyšuje poptávku a protože nabídka není tak vysoká, ceny se výrazně zvyšují.

Cena panelového bytu 2+kk o velikosti 56 m2 na sídlišti se nyní pohybuje od 1 700 000 Kč, za družstevní až po 1 990 000 Kč v os. vlastnictví. Výjimkou nejsou ani ceny přesahující 2 milion korun!

Byty v novostavbách

I přes velký zájem o panelové byty neklesá zájem ani o byty v nově postavených domech, které jsou sice dražší, nicméně komfort a vybavení bytu je nesrovnatelně kvalitnější, než u bytů v panelových domech. Navíc nabídka nových bytů je poměrně vysoká a zákazníci mají velmi širokou možnost výběru lokalit. Ceny v nových bytech se zvýšují relativně mírně.

Cena nového bytu 2 kk o velikosti 48 m2 činí 2 600 000 Kč až 3 000 000 Kč. Nevýhodou nové zástavby je fakt, že výstavba probíhá v okrajových částech měst, které nemají ideální spojení do centra.

Byty ve starší zástavbě v centru města

Tyto byty jsou nejlukrativnějším artiklem realitních kanceláří. Jejich největší výhodou je právě lokalita, ve které stojí. Přestože jsou tyto byty často staré, a říkají si o rekonstrukci, jejich ceny se pohybují na velmi vysokých hodnotách. Za půdní byt ve standardní velikosti tak zaplatíte více než 5 000 000 Kč.

Ceny těchto bytů se, vzhledem k vysoké poptávce, zvyšují poměrně rychle.

V současné době se běžná tržní cena standardního bytu 2+1 či 2+kk první kategorie (v panelovém domě) pohybuje okolo 1,9 mil. korun. Mimo lokality a stavu domu a bytu je též důležitá forma vlastnictví.

Která banka v ČR je nejlepší? Udělali jsme TEST našich bank!

Obecně jsou družstevní byty mírně levnější.

Jak vám byt vydělal?

Pokud jste koupili příslušný byt 2+kk, 48m2 v období před 2 lety, před rokem 2005 zaplatili jste za něj cca 1 450 000 Kč. Nyní stejný byt můžete prodat za cenu těsně pod 2 miliony korun. Pokud jste uvedené 2 roky tento byt ještě pronajímali, přinesl vám výnos z nájmu dalších cca 250 000 Kč (10 000 Kč za měsíc)

Pokud tedy majitel koupil byt v uvedeném období, vydělal do současné doby jen na ceně 500 000, což představuje téměř 30 % původní investice. Pokud by se k tomu připočetly výnosy z pronájmu, mohli jste vydělat až 700 000 Kč!

Do budoucna však bude nutné počítat s vyšším tlakem na pokles tržních nájmů, vzhledem k tomu, že se dokončují práce na formě uvolňování regulovaného nájemného. Právě to by měl být největší stimul k poklesu tržních nájmů. Dle odborníků by po deregulaci nájemného mohlo tržní nájemné poklesnout až o třetinu.

Foto: Aktuálně.cz
  • NEPOSTAVÍ TEĎ, PAK UŽ NIKDY!!
  • S koupí a stavbou domu neotálejte!! Klikněte ZDE!
  • Ještě máte čas do konce roku. Potom již...
Foto: Aktuálně.cz
  • JAK HROZNÉ JE BYDLET V PANELÁKU!!
  • Je nové opravdu nejlepší? Klikněte ZDE!
  • Bydlení v paneláku je dál velmi populární
Foto: Aktuálně.cz
  • VYDĚLEJTE NA BYTĚ MILIONY!!
  • Kolik vám který byt vydělá? Klikněte ZDE!
  • Za dva roky na bytě vyděláte až 300 tis.!
Foto: Aktuálně.cz
  • TERMOVENTILY:ZAPLATÍTE POKUTY!!
  • Splnili jste již svou povinnost?? Klikněte ZDE!
  • Ještě máte čas do konce roku. Potom již...
 

Právě se děje

Další zprávy