Termoventily: budete platit pokuty?

Roman Doubrava
18. 10. 2007 11:00
Máte ve vašem domě zavedeny termostatické ventily regulace tepla? Hrozí vám vysoké pokuty za to, že nesplníte povinnost mít je do konce roku? Nebo je zase všechno jinak?

Povinné zavedení termostatických ventilů na radiátorech dálkově vytápěných posunula novela zákona na konec roku 2007. Termostatické ventily by tak měly mít naše byty instalovány nejpozději do konce roku 2007. Rozhodla o tom na návrh komunistů loni poslanecká sněmovna.

Jste si jistí, že podmínku zákona splňuje i váš dům?

Co jsou temostatické ventily?

  • Termostatické ventily na radiátorech ústředního topení jsou prostředkem pro snížení spotřeby tepla při vytápění.
  • Ventil je automatický regulátor teploty vzduchu ve vytápěné místnosti.
  • Při dosažení zvolené teploty vzduchu termostatická hlavice přivírá kuželku ventilu a snižuje průtok topné vody. Uživatel bytu tak nemusí regulovat průběžně výkon topení manuálně.
  • Lze jimi ušetřit stovky až tisíce korun za topení ročně.

Povinnost instalace termostatických ventilů se týká bytových domů, ve kterých dochází k rozúčtování nákladů na teplo mezi více uživatelů nebo uživatelem není přímo vlastník.

Společenství vlastníků bytových jednotek i bytová družstva, která svou povinnost dosud nesplnila, si mohou oddechnout. Vysoké milionové pokuty jim zatím nehrozí.

Řada majitelů domů, především družstev a společenství vlastníků přitom s instalací ventilů velice spěchala, protože za nesplnění povinnosti hrozila až milionová pokuta.  

Co stanovil zákon?

Zákon původně stanovil povinnost osadit všechny radiátory dálkového vytápění termostatickými ventily do konce roku 2004.

"Naše družstevníky jsme poměrně složitě a někdy i těžce přesvědčovali o zákonné povinnosti. Rok a půl je v bytech doděláváme, v některých domech jsme doslova finišovali před koncem roku," říká ředitel stavebního bytového družstva Škodovák v Plzni.

Podobně na tom byla koncem roku i jiná družstva v republice a společenství vlastníků bytů. Přestože se už v listopadu šuškalo mezi odborníky o tom, že vláda termín prodlouží, majitelé nechtěli riskovat až milionovou pokutu. Ta totiž hrozila od České energetické inspekce.

Je však důležité dodat, že uvedené úspory neplatí vždy a záleží na konkrétní nemovitosti a jejím stavu a dalších aspektech jaké úspory může být optimálně dosaženo.

Co se opět změnilo?

Přesně na Silvestra v roce 2004 vyšla ve Sbírce zákonů novela zmíněné vyhlášky. Největší změnou bylo odložení účinnosti vyhlášky o dva roky. Loni před koncem roku, kdy by měla být povinnost osadit domy a byty termostatickými ventily naplněna, však přišel další odklad.

Domy by tak měly mít ventily nainstalovány do konce letošního roku 2007! Otázkou je, zda opět nedojde k odkladu.

Další zajímavé informace o bydlení a životním stylu najdete na portálu o bydlení www.bydletelepe.cz!!

"Museli jsme si na úpravu půjčit peníze, teď se nám to prodraží o úroky," stěžoval si Petr Novák z Brna. Výměna jednoho ventilu na radiátoru přijde přibližně na tisícovku, vybudování regulace na takzvané patě domu pak na statisíce.

Jeho hlas byl ale ojedinělým. Většina majitelů domů říká, že provedených prací nelitují. Namontované ventily jim totiž přinášení nejen úsporu peněz za topení, ale i lepší bydlení.

"Nakonec novela nás povinnosti nezbavila, pouze prodloužila termín. Vloni jsme za celý dům zaplatili skoro tři sta tisíc, kdoví kolik by to stálo za rok. Možná, že i s tím úvěrem se nám to vyplatí," říká už poněkud smířlivěji Petr Novák.

Vyplatí se termoventily?

Přínosem termostatických ventilů je úspora tepla na vytápění ve výši cca 6 % až 9 %. To zajišťuje při investičních nákladech na 1 termostatický ventil cca 1 100 Kč až 1 600 Kč návratnost vynaložených prostředků za dobu 3 až 4 roků.

Příklad:

Náklady na instalaci čtyř termostatických ventilů činily cca 5 500 Kč (cca 1380 Kč/1 TV). § Průměrná roční spotřeba tepla na vytápění bytu: 52 GJ/rok. § Pruměrná cena tepla: 332 Kč/GJ § Roční průměrné náklady na ÚT: 17 264 Kč/rok § Úspora tepla v celém domě dosažená po instalaci termostatických ventilů a přepočtená na srovnatelné topné období (na stejný počet denostupňů): 8,9 %. 

Kdo na novelu doplatí?

"Novela otřese důvěryhodností vedení jednotlivých bytových družstev," míní většina jejích předsedů. Několik let totiž přesvědčovali družstevníky o tom, že je investice do přestavby nezbytná, a hlavně, že výměna ventilů musí být hotova napřed do konce roku 2004, pak  do konce roku 2006 a nyní do konce roku 2007.

Kdo novelou získá?

Jednoznačně ti, kteří z nějakého důvodu nestihli včas naplnit literu zákona. Novela totiž upravila možnost některých majitelů domů o osazení ventilů rozhodnout dvoutřetinovou většinou.

"V mnoha případech se ukazuje, že aktuální situaci konkrétního domu vyhovuje mnohem lépe některý jiný způsob regulace než předpokládaná regulace pomocí automatických regulačních ventilů s termostatickými hlavicemi.

"Pro úsporu tepla v bytech je podle mne mnohem důležitější výměna oken a utěsnění všech míst na fasádě, kde ke ztrátám tepla dochází. Provádět instalaci termoventilů a nastavovat systém regulace před takovou stavební úpravou by bylo neekonomické," uvedl poslanec Beneš.

Foto: Aktuálně.cz
  • EXEKUTOR Z VÁS UDĚLÁ BEZDOMOVCE!!
  • Tragedie přijde rychle! Klikněte ZDE!
  • Pak už je pozdě něco řešit...

Foto: Aktuálně.cz
  • NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK!!
  • Začíná třetí ročník!! Klikněte ZDE!
  • zůčastněte se i vy a dejte bankám co proto..
Foto: Aktuálně.cz
  • JAK HROZNÉ JE BYDLET V PANELÁKU!!
  • Je nové opravdu nejlepší? Klikněte ZDE!
  • Bydlení v paneláku je dál velmi populární
 

Právě se děje

Další zprávy