Nestíháte daňové přiznání? Víme, jak získat čas navíc

Petr Kučera Petr Kučera
31. 3. 2010 13:05
Praktické tipy, jak si posunout březnový termín alespoň o pár dnů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Lhůta pro podání přiznání k dani z příjmů končí 31. března. Není ale nutné, aby už ve středu měl úřad váš formulář fyzicky k dispozici. "Stačí jej pouze prokazatelně odeslat," říká účetní Petra Králová.

Rozhodující je tedy otisk poštovního razítka na obálce či podacím lístku, případně záznam o odeslání formou datové zprávy nebo prostřednictvím elektronické aplikace EPO.

Na finanční úřad samozřejmě můžete dojít i 31. března osobně. "Od 29. do 31. března mají rozšířené úřední hodiny do 18 hodin," upřesňuje mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Pokud vám nestačí ani 18. hodina a nemáte v dosahu poštu s večerním provozem, můžete až do půlnoci odeslat přiznání elektronicky - přes online aplikaci dostupnou na Aktuálně.cz, formou datové zprávy nebo prostřednictvím elektronické aplikace EPO.

Přiznání nestačí, nezapomeňte zaplatit

Jenže do 31. března nestačí pouze podat daňové přiznání. Ve stejném termínu musíte také zaplatit daň, pokud máte nedoplatek.

Navíc samotnou daň je letos nově potřeba zaplatit o jeden až tři dny dříve. Tak, aby nejpozději poslední březnový den už došla na účet finančního úřadu. (O absurdní novince jsme podrobněji psali v samostatném článku.)

Co dělat, když momentálně nemáte na zaplacení daně, ale nechcete současně odkládat podání samotného přiznání? "Můžete podat žádost o posečkání daně nebo její zaplacení ve splátkách," radí daňový poradce Vlastimír Čech. Žádost ale musíte řádně zdůvodnit a doručit finančnímu úřadu nejpozději 31. března.

Poradce přijde na pár tisíc

Asi nejznámější možností odkladu je využití daňového poradce. V takovém případě se termín odevzdání posune až na 30. červen. Přesto ale musíte nejpozději 31. března odeslat finančnímu úřadu plnou moc, kterou jste daňovému poradci udělili k vašemu zastupování.

Jenže i kdybyste pak daňového poradce ve skutečnosti nevyužili a šlo vám jenom o odklad, musíte mu zaplatit. Ti nejlevnější poradci si za podobné "razítko" většinou účtují kolem jednoho až dvou tisíc korun.

Žádost o prodloužení lhůty

Finančně přijatelnější pro vás může být druhá možnost, zvláště nepotřebujete-li odklad až do konce června.

"Můžete finančnímu úřadu podat žádost o prodloužení lhůty k podání daňového přiznání, a to až o tři měsíce," říká Vlastimír Čech.

Ani samotná žádost - nehledě na její výsledek - však není zadarmo. "Podléhá správnímu poplatku 300 korun," dodává Čech. Také tuto žádost musíte podat nejpozději 31. března (opět stačí poštou, ve vašem vlastním zájmu jako doporučený dopis, nebo přes datovou schránku).

Finanční úřad ovšem nemusí žádosti vyhovět. "Odklad povolí jen ze závažných důvodů. Tedy takových, které jste nemohli očekávat nebo ovlivnit," upřesňuje Králová. Typicky jde o vaše závažné onemocnění v posledních čtrnácti dnech nebo takzvanou vyšší moc (třeba požár nebo záplavu domu). "Každopádně neobstojí, když do žádosti napíšete, že prostě jen nestíháte," varuje účetní.

Nicméně i tak v praxi získáte určitý odklad. "Přinejmenším do doby, než vám přijde rozhodnutí úřadu," říká Čech.

Provizorně... a rychle opravit

Teoreticky je možný ještě jeden způsob, jak si termín prodloužit o pár dnů. Nejdříve - včas - podáte přiznání, které je neúplné, "orientační" (odhadnuté údaje) či jinak nedokonalé.

Vzápětí jej pak nahradíte už správným dodatečným daňovým přiznáním.

Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Daňových kontrol je čím dál méně. Ale lépe míří na cíl
Tisíce lidí platí zbytečně vyšší daně. Patříte mezi ně?
Sleva na manželku. Ušetří vám 25 tisíc na daních
Studenti dostanou peníze zpátky. Díky daňovému přiznání

Jestliže vám však v dodatečném přiznání vyjde vyšší daňová povinnost než v tom původním, budete muset zaplatit nejen rozdíl (oproti včas odvedené dani), ale také úrok z prodlení. Případně si takto "odložíte" i samotné placení daní, jste-li smířeni s tím, že úrok z prodlení bude vyšší (počítaný z vyššího dluhu).

Jaké hrozí sankce

Podáte-li (řádné) přiznání pozdě, může vám finanční úřad zvýšit daň o 10 procent. Záleží na závažnosti provinění, době zpoždění a hlavně na konkrétním úředníkovi. "Když se opozdíte jenom o den nebo dva, ještě jsem nezažila problémy," dodává Králová.

A pokud přiznání nepodáte vůbec, ač byste měli? "Úřad vám může opakovaně uložit pokutu do celkové výše dvou milionů korun," říká Jaroslava Hanková z poradenské společnosti Apogeo Tax.

Kdo nestihne zaplatit včas daň, musí počítat s již zmíněným úrokem z prodlení. Ten se počítá ode dne následujícího po datu splatnosti daně až do data zaplacení. Jeho výše odpovídá ročně výši repo sazby České národní banky zvýšené o 14 procentních bodů, aktuálně tedy 15 % p. a.

Na rozdíl od pokuty či doměření daně je finanční úřad povinen úrok z prodlení vyměřit a vymáhat (úředník ho tedy nemůže jen tak odpustit). Zároveň však platí, že úrok z prodlení se neplatí, jestliže jeho částka nepřesáhne 200 korun. Pokud tedy daňová povinnost činí například 40 tisíc korun a dojde na účet finančního úřadu o dva nebo tři dny později, žádná sankce poplatníkovi nehrozí.

 

Právě se děje

Další zprávy