Daňový portál zapomněl na Ostravu. Stát to neřeší

Petr Kučera Petr Kučera
14. 2. 2010 8:30
Desítky tisíc lidí a firem mají smůlu. Elektronický formulář ministerstva financí s nimi nepočítá
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Internetová aplikace EPO za desítky milionů korun, součást daňového portálu ministerstva financí, neumožňuje jednoduše podat elektronické daňové přiznání většině obyvatel Ostravy.

V takzvaném číselníku (seznamu měst a obcí pro bydliště nebo sídlo poplatníka) totiž po zadání názvu Ostrava nelze zvolit jiný městský obvod než Ostrava-jih.

Ten je sice nejlidnatější částí moravskoslezské metropole a bydlí v něm kolem 115 tisíc lidí, nicméně zbývajících zhruba 200 tisíc obyvatel Ostravy (a stovky firem) má smůlu. Svůj obvod v adresáři nenajdou.

Není to naše chyba

Ministerstvu financí o chybě ví. "Existuje dlouhodobější problém s ostravskými číselníky, jehož příčina je mimo aplikaci EPO. Stav bude řešen s tamním finančním ředitelstvím," odpověděl zástupce ministerstva Jindřich Klestil na dotaz společnosti ETS - European Tax Services, která na nedostatek upozornila.

Lidem, kteří se v adresáři obcí (městských částí) nenajdou, doporučil pro toto zdaňovací období "zvolit běžný způsob podání daňového přiznání".

Lidé a firmy z Ostravy se ale o nemožnosti využít elektronickou verzi předem nedozví. Na státním daňovém portálu totiž toto doporučení chybí.

(článek pokračuje pod obrázkem)

S poplatníky ze zbývajících částí Ostravy daňový portál ministerstva financí nepočítá.
S poplatníky ze zbývajících částí Ostravy daňový portál ministerstva financí nepočítá. | Foto: Aktuálně.cz

Zlepšení ale nejspíš jen tak nepřijde. Oficiální odpověď ministerstva financí - poté, co se o problém začalo zajímat Aktuálně.cz - totiž žádné nedostatky nepřipouští.

"Číselník obcí přebírá daňová správa od Českého statistického úřadu, kde se samostatná obec s názvem Ostrava nevyskytuje. Na úrovni obce jsou městské části, stejně jako u ostatních statutárních měst. V Ostravě tedy Moravská Ostrava a Přívoz, Ostrava-Jih a Slezská Ostrava," vysvětluje mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Chce-li tedy poplatník ve formuláři zobrazit všechny ostravské městské části, musí podle Jakoba zadat hvězdičku a název města, tedy * Ostrava.

O zmíněné komplikovanější variantě vyhledávání se ale nápověda v elektronické aplikaci vůbec nezmiňuje. Běžný uživatel tak nemá šanci na něj přijít. Zvláště když u dalších statutárních měst - například Prahy, Brna či Plzně - funguje vyhledávání městských částí normálním způsobem, tedy bez hvězdičky. (Po zveřejnění článku na Aktuálně.cz byla nápověda doplněna - pozn. red.)

I kdyby uživatel přece jen přišel na komplikovaný postup hledání bydliště či sídla, najde pouze městskou část Moravská Ostrava a Přívoz a městskou část Slezská Ostrava.

Nejenže se mu tedy pro změnu nezobrazí obvod Ostrava-Jih, ale chybí také další oficiální ostravské městské obvody. Z těch lidnatějších například Poruba, Mariánské Hory nebo Vítkovice. Dodejme, že "obvod" i "část" jsou podle zákona o obcích dva různé pojmy pro totéž.

Na Ostravu zapomeňte

Řešení je přitom jednoduché: Lidé musí zapomenout, že bydlí v Ostravě, a zadat jen samotný název městské části - tedy například Poruba nebo Vítkovice. Ani jedna z odpovědí úředníků se však o tomto postupu nezmiňuje, chybí i v nápovědě na webu.

Fakt, že u Ostravy jde o chybu a ne o úmysl, potvrzuje i jednoduché porovnání s ostatními statutárními městy. Zadá-li uživatel například název Plzeň, bez problémů se mu zobrazí kompletní seznam všech deseti městských částí. Podobně je tomu například v Praze nebo Brně.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Daně si letos spočítejte dřív. Jinak hrozí pokuta
Jak zaplatit nižší daně? Nezapomeňte využít slevy
Daňové přiznání online: Spočítejte si, kolik zaplatíte
Obrana vůči berňáku bude snadnější. Ale pozor na dopisy

Elektronickou komunikaci s finančními úřady po internetu umožnilo ministerstvo financí v roce 2002. Počet dostupných formulářů se postupně rozšířil až na současných 41.

"Náklady na komplexní zpracování podání v aplikaci EPO dosáhly od roku 2002 zhruba 85 milionů korun," dodává Jakob.

 

Právě se děje

Další zprávy