Daně si letos spočítejte dřív. Jinak hrozí pokuta

Petr Kučera Petr Kučera
8. 2. 2010 6:40
Co vás čeká při daňovém přiznání za rok 2009
Foto: Aktuálně.cz

Placení daně byste letos neměli nechávat na poslední chvíli. Alespoň pokud před stáním fronty u pokladny finančního úřadu dáváte přednost bezhotovostní úhradě.

Letos poprvé totiž nestačí odeslat částku z vašeho účtu v poslední den lhůty, tedy 31. března. Nově už musí být peníze na účtu finančního úřadu. Změnu přinesl nový zákon o platebním styku, účinný od loňského listopadu.

Daň je tedy bezpečnější platit dva až tři pracovní dny předem, zvláště když ne všechny banky zaručují převod do druhého dne podle zákona.

Za pozdní zaplacení daně vám hrozí úroky z prodlení, odpovídající (ročně) výši repo sazby stanovené Českou národní bankou, zvýšené o čtrnáct procentních bodů. Rozhodující je sazba platná pro první den příslušného kalendářního pololetí, což je v současnosti jedno procento.

Zároveň však platí, že úrok z prodlení se neplatí, jestliže jeho částka nepřesáhne 200 korun. Pokud tedy vaše daňová povinnost činí například 40 tisíc korun a dojde na účet finančního úřadu o dva nebo tři dny později, žádná sankce vám nehrozí.

Přiznání stačí odeslat 31. března

Samotné daňové přiznání, ať už v tištěné nebo elektronické podobě, přitom i nadále stačí odeslat v poslední den lhůty. "V praxi je nicméně třeba shromáždit včas dostatečné podklady pro výpočet daňové povinnosti tak, aby bylo možné provést platbu daně," říká Jaroslava Hanková z poradenské společnosti Apogeo.

I nadále platí, že lhůtu pro podání přiznání a tím i zaplacení daně lze prodloužit, sestavuje-li vám přiznání daňový poradce. Pokud zašlete příslušné oznámení (plnou moc) finančnímu úřadu do konce března, prodlouží se vám lhůta až do 30. června. (Podrobnější článek o možnostech odkladu přineseme ve druhé polovině března).

Jestliže nepodáte daňové přiznání včas nebo vůbec (ač jste měli), může vám finanční úřad zvýšit vyměřenou daň o 10 procent. V praxi však tuto možnost uplatňuje až při delším prodlení.

Kvůli vrácení přeplatku nemusíte spěchat

Chcete si pospíšit s odevzdáním přiznání, abyste přeplatek na daních z příjmů dostali co nejdříve? Nemusíte. I kdybyste přiznání podali už na začátku února, dříve než během dubna vám finanční úřad nic nevrátí.

Stát má sice na vrácení loňských daní 30 dnů ode dne vzniku přeplatku, lhůta se ale začíná počítat až od přelomu března a dubna - tedy okamžiku, kdy končí uzávěrka pro podání daňového přiznání. Teprve tímto datem totiž oficiálně vzniká přeplatek.

Poplatníky nepotěší ani skutečnost, že zatímco oni musejí platit daně dříve, opačně to neplatí. "Úprava vracení případného přeplatku finančními úřady zůstala beze změny. V tomto případě se za den vrácení přeplatku bohužel stále považuje den, kdy došlo k jeho odepsání z účtu finančního úřadu," potvrzuje Hanková. V praxi se tak mohou peníze objevit na vašem účtu třeba až 5. května.

Výpočet daně beze změn

Samotný výpočet daně zůstal oproti předchozímu roku bez výraznějších změn. Nemění se nic ani na odečitatelných položkách, ani na daňových slevách, a to dokonce ani na jejich výši.

Dodejme, že zvýšenou daňovou slevu na dítě lze uplatnit až za zdaňovací období roku 2010. Pro přiznání za rok 2009 tedy zůstává na dosavadní úrovni. Totéž se týká zvýšených stropů pro odvody na pojistné u lidí s velmi vysokými příjmy.

Nepodnikajících fyzických osob se tak týkají jen dvě důležitější změny, které se ve většině případů při vyplňování daňového přiznání ani neuplatní.

"O procentní bod se snížil odvod sociálního pojištění za zaměstnavatele, což má vliv na superhrubou mzdu zaměstnance a tedy i na jeho daňovou povinnost," říká Tomáš Navrátil z poradenské společnosti Apogeo. I když si ale daňové přiznání podáváte sami, vyúčtování daní od zaměstnavatele byste měli obdržet už hotové.

Druhá změna rozšiřuje možnost odpočtu darů od základu daně. „Nově lze takto uplatnit i dary nejen českým příjemcům, ale i subjektům z Evropské unie, Norska nebo Islandu. Splnění podmínek, které se týkají účelu daru nebo příjemce daru, se posuzuje podle právních předpisů příslušného státu. Není-li taková úprava, tak podle českých právních předpisů," upřesňuje Navrátil.

Příjemné novinky pro OSVČ

Více důležitých novinek čeká jen na podnikající fyzické osoby.

Mohou si totiž snížit daň za loňský rok díky vyšším výdajovým paušálům. V řadě případů jim pomůže - přinejmenším časově - také nová možnost paušálních výdajů na dopravu, kterými lze nahradit takzvanou knihu jízd (pozor však na platbu DPH). Třetí příjemnou novinkou je možnost uplatnění mimořádných odpisů.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Daň z nemovitostí už zaplatí všichni. I za nové byty
Tiskopisů k daňovému přiznání bude méně, stát ušetří
Daňové ráje najdete i v Česku. Stejně jako pekla
Šidíte na daních? Máte větší šanci, že uniknete trestu
 

Právě se děje

Další zprávy